Zahájení konference zahraničních Čechů pod názvem 'Krajané a problém generací 2012'

26. září 2012
Zahájení konference zahraničních Čechů pod názvem 'Krajané a problém generací 2012'

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na zahájení konference zahraničních Čechů pod názvem „Krajané a problém generací 2012“

Vážené dámy, vážení pánové, milí krajané,

dovolte mi, abych jménem svým i jménem Senátu Parlamentu ČR pozdravil přítomné účastníky konference „Krajané a problém generací 2012“, kterou pořádá Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů. Považuji za šťastnou myšlenku, že je tato akce spolu s řadou dalších, věnovaných našim krajanům, spojena s letošními oslavami Dne české státnosti.

Český Senát se krajanské problematice věnuje řadu let a dokladem toho je i naše Stálá komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Sám mám v tomto směru bohaté zkušenosti a velice rád vzpomínám na setkání s krajanskými organizacemi od Austrálie a Nového Zélandu přes Ukrajinu a Chorvatsko či Rakousko až po Kanadu, kdy jsem měl možnost seznámit se s mnoha aktuálními problémy tamních krajanských skupin. Byl sem však vždy velice dojat a potěšen vztahem našich krajanů k rodné zemi a přál bych si, aby stejně pozitivní vztah k ní, ale i k českému jazyku, měli také občané, kteří v České republice žijí dnes.

Když si na všechny ty kontakty vzpomenu, dají se nejčastější stesky a kritické poznámky krajanů shrnout do tří skupin. Tou první je podle mnohých z nich hořká skutečnost, že se dnes na oficiálních stycích s krajany často rádi a beze studu snaží přiživovat lidé v minulosti úzce spjatí s komunistickým režimem, který vás kdysi z vlasti vyhnal. Marně občanům vysvětluji, že s pokorou a vkusem si komunisté – dnešní i bývalí – nikdy moc hlavu nedělali, ale historická paměť je krátká.

Druhou věcí, která často krajany při návštěvě staré vlasti trápí je náš častý domácí český pesimismus, apatie a takzvaná „blbá nálada“, které z mého pohledu bohužel kontrastují právě s obětavostí a pozitivním vlastenectvím většiny našich krajanů v zahraničí, a.e i s tím, jak se Česká republika změnila.

Třetí problém se potom týká krajanů samotných – je to současné střídání generací v krajanských komunitách. V dnešním globalizovaném světě to samozřejmě není jen problém Čechů v zahraničí, ale všech národnostních menšin.

Proto jsem rád, že jste se zde dnes sešli, protože námětů k zamyšlení a diskuzi o tomto jevu je mnoho a jsem velice zvědav na názory na jejich možné řešení.

Na závěr bych rád vám krajanům poděkoval za práci, kterou pro svou původní vlast děláte a také za to, že nezapomínáte, kdo vás vyhnal do emigrace. Věřte, mám vás rád!

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR