Předseda Vystrčil přijal šéfa arménského parlamentu, jednali spolu o bezpečnostní situaci v regionu a prohlubování vztahů Arménie a EU

17. října 2024
Předseda Vystrčil přijal šéfa arménského parlamentu, jednali spolu o bezpečnostní situaci v regionu a prohlubování vztahů Arménie a EU

(www.senat.cz) Předseda horní komory Miloš Vystrčil přijal v historických prostorách Valdštejnského paláce předsedu Národního shromáždění Arménie Alena Simonyana. Společně jednali o aktuální bezpečnostní situaci v regionu Jižního Kavkazu či o prohlubování vztahů mezi Arménií a Evropskou unií. Setkání se za Senát rovněž zúčastnili místopředsedové Senátu Jitka Seitlová a Jiří Oberfalzer a člen Výboru pro záležitosti Evropské unie Petr Štěpánek.

„Při setkání s předsedou arménského parlamentu jsme si potvrdili, že přijímání dalších zemí, které chtějí být členy Evropské unie, je v zájmu nejen těchto zemí, ale i Evropské unie. Demokratický blok je třeba posilovat i proto, že nástup nedemokratických režimů v čele s diktátory je dnes evidentní. Rozšiřování demokratického bloku, do kterého by jednou chtěla patřit i Arménie, je nejlepší odpovědí. Není důvod, abychom to nepodporovali,“ uvedl po jednání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda arménského Národního shromáždění Alen Simonyan přijel do České republiky na pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, společně jednali už dopoledne. Během návštěvy ho čeká také setkání s předsedou Meziparlamentní skupiny přátel ČR-Arménie Poslanecké sněmovny Markem Bendou či návštěva Památníku Lidice.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR