Jana Černochová v rozhovoru pro pořad FLOW deníku e15

17. října 2024
Jana Černochová v rozhovoru pro pořad FLOW deníku e15

(E15) Vládní krize je podle ministryně obrany Jany Černochové definitivně u konce. Během tohoto období podle ní padlo mnoho emotivních vyjádření, například ze strany Pirátů, kteří ODS mimo jiné označili za „kmotrovskou stranu“. Přesto si ministryně obrany a dlouholetá členka ODS umí další spolupráci s Piráty představit. Odchod Ivana Bartoše z vlády byl podle ní smutný, ale premiéra i jeho jednání chápe. Velmi oceňuje, že ve vládě zůstal ministr Jan Lipavský, se kterým má úzké vztahy. Má tato koalice stále potenciál do budoucna? Vře to nejen ve vládě, ale i uvnitř samotné ODS? A dokáže resort Černochové utratit smysluplně dvě procenta HDP na obranu? To byly otázky redakce E15 v rozhovoru pro videopořad FLOW na e15. cz.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na E15.cz.

Jak jste vnímala vládní krizi, která vyvrcholila odchodem Pirátů z koalice?

Pokud to budeme nazývat vládní krizí, tak myslím, že se situace vyřešila jmenováním nových kolegů. Poprvé jsme společně zasedli 9. října a na jednání jsme se rozloučili s ministrem Michalem Šalomounem, kterému jsem poděkovala za skvělou spolupráci. Smutný byl i odchod Ivana Bartoše, ale respektuji rozhodnutí premiéra. Pan Bartoš byl na problémy s digitalizací dlouhodobě upozorňován a tato otázka vyžadovala rychlá a radikální řešení. Pro fungování koalice je klíčové, abychom i přes zklamání Pirátů dokázali normalizovat naše vztahy ve sněmovně.

Budete dále spolupracovat s Piráty, když ODS označili za kmotrovskou stranu?

Tyto výroky byly hodně emotivní. Nemyslím si, že by je dnes kdokoli z nich zopakoval. A výrokům předcházely tři roky společné spolupráce. Takové vyjádření bylo za hranou, ale já v tom nevidím důvod k tomu, aby se naše cesty rozdělily. Máme s Piráty koalici například v Praze a věřím, že nadále můžeme spolupracovat jak na komunální, tak na státní úrovni.

Co se stalo, že premiér bez varování odvolal Ivana Bartoše? Při rozhovoru pro FLOW na konci srpna řekl, že takový krok určitě neudělá.

Ivan Bartoš se ocitl ve složité situaci po rezignaci na post předsedy Pirátů. Digitalizace je otázka, která nesnese odklad, je napojená na státní rozpočet, dotace i řadu dalších projektů. Premiér byl pod tlakem, povodně a potřeba funkčních stavebních úřadů vyžadují rychlá řešení. Bohužel se ukázalo, že digitalizace nebude mít rychlý průběh, a premiér proto nakonec přistoupil k tomuto krajnímu kroku.

Piráti odešli z vlády, ale ministr Jan Lipavský zůstal. Často se zmiňuje, že je názorově blíže ke koalici SPOLU než k Pirátům. Jak na něj nahlížíte vy?

S Honzou Lipavským spolupracuji už od minulého volebního období, kdy byl členem branného výboru, kterému jsem předsedala. Naše názory se často shodují, zejména v otázkách zahraniční politiky a vztahů s Izraelem. A je zastáncem NATO, což není mezi Piráty vždy standardní. Také si myslím, že jeho postoj k Izraeli a k některým problémům, jako je nedostatečná efektivita OSN, ukazuje, že má na některé zahraničně-politické otázky konzervativnější pohled. Když Piráti odešli z koalice, kontaktovala jsem ho, abych mu vyjádřila podporu a ocenila jeho práci.

Byla byste pro, aby kandidoval v příštích volbách do sněmovny za koalici SPOLU?

Myslím si, že by bylo škoda o něj přijít. Pokud by se rozhodl kandidovat na kandidátce Spolu jako nestraník, rozhodně bych jeho účast přivítala. Věřím, že ve své roli obstál, a dokonce překvapil některé své původní kritiky. Pro českou zahraniční politiku a obranu by jeho setrvání bylo přínosné.

Má ale koalice SPOLU budoucnost? V ODS se ozývají hlasy, například ze strany hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, že byste měli opustit koalici a kandidovat samostatně. Jak to vnímáte?

Někteří členové ODS byli proti koalici od začátku, jiní ji podporují i dnes. Na poslední výkonné radě jsme diskutovali výsledky voleb a budoucnost. Je pravda, že koalice může být obtížná, ale má stále své opodstatnění. Vytváří stabilní středopravicový blok, který má význam, zejména v kontextu možných extrémů na politickém spektru. Zároveň zabraňuje propadnutí hlasů menších stran, což je pro nás strategicky výhodné.

Objevují se také spekulace o možné povolební spolupráci ODS a ANO. Byla byste pro takovou koalici, pokud by to znamenalo zabránit nárůstu extrémních politických sil?

Momentálně to není na pořadu dne. Nemyslím si, že by kdokoli v ODS, včetně premiéra Fialy, reálně uvažoval o podobné spolupráci. Z opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS v 90. letech se naše společnost vzpamatovávala velmi dlouho. Takové uskupení není něco, co bychom chtěli opakovat. Samozřejmě, jako politici musíme jednat s každým, ale vytvoření společné vlády s ANO považuji za málo pravděpodobné. Navíc současné hnutí ANO se profiluje jinak než před několika lety. Vidíme, že se na krajské úrovni často spojují se stranami, jako je SPD, a nějakým způsobem se vyjádřili, že se uzavírání koalic s SPD nebrání. Když přijde na hlasování o klíčových otázkách v Poslanecké sněmovně, ráda využívám možnosti hlasů některých poslanců ANO, pokud jde například o obrannou politiku. Ale stálou vládní spolupráci s ANO si v současné době neumím představit.

Poslanci ANO vás často kritizují za to, že nedokážete obstojně a smysluplně vyčerpat dvě procenta HDP, která jdou z rozpočtu na obranu. Náčelník generálního štábu Karel Řehka nedávno uvedl, že zmíněná dvě procenta na obranu naopak nebudou do budoucna stačit. Jak to vidíte vy?

Pan Řehka má pravdu, že dvě procenta HDP jsou podlaha, ne strop, to si myslím i já. A to hlavně kvůli novým závazkům, které jsme přijali na summitu NATO ve Washingtonu. Tyto závazky jsou finančně a lidsky náročné. Abychom tyto úkoly splnili, bude nutné navýšit výdaje na obranu a zároveň pokračovat v posilování akvizičních procesů. Na ministerstvu pracujeme s omezeným počtem lidí, což může zpomalovat některé projekty. Snažíme se však procesy urychlit, zavádíme digitalizaci, aby byla zajištěna transparentnost a efektivita.

Jaké jsou vaše vztahy s náčelníkem generálního štábu? Na veřejnost několikrát prosákly vaše neshody, je to už lepší?

Co se týče vztahů s panem Řehkou, vycházíme spolu dobře a spolupracujeme efektivně, zejména v krizových situacích, jako byly povodně. Oba jsme silné osobnosti, které se někdy mohou lišit v názorech, ale naučili jsme se s tím pracovat. Česká republika si zaslouží funkční spolupráci mezi civilním vedením a armádou. Pan Řehka má vojenské zázemí, zatímco já jako ministryně obrany přináším civilní pohled. I prezident Pavel potvrdil, že občasná názorová neshoda mezi ministrem a náčelníkem generálního štábu není neobvyklá – jde o normální součást fungování ministerstva.

Vaše spory údajně vycházely často z toho, že nerespektoval, že jste jeho nadřízená, a dělal věci, o kterých vás neinformoval. Nedávno se ukázalo, že armáda cvičila bez vašeho vědomí s drony pro Ukrajinu. Je podle vás tedy problém, že vás Karel Řehka neinformuje?

Nemusím vědět o každé operaci, to ani nechci. Jde o to, aby všechno bylo v souladu s pravidly. Inspekce ministerstva obrany teď řeší některé otázky, například týkající se právě cvičení s drony. Kvůli tomu na mě mířily interpelace, musím na toto odpovědět pravdivě, což mi inspekce pomáhá zajistit. Věřím, že pan Řehka chápe naši spolupráci stejně. Jsme tu proto, abychom hájili zájmy České republiky.

(Autor: Veronika Jonášová)

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu