Jana Bačíková: Výstava Dana a Emil – naše olympijské legendy

8. října 2024
Jana Bačíková: Výstava Dana a Emil – naše olympijské legendy

(www.ods.cz) V úterý 8. října 2024 se ve Dvoraně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy „Dana a Emil – naše olympijské legendy“, která vzdala hold dvěma významným osobnostem českého sportu – Daně Zátopkové a Emilu Zátopkovi. Vernisáž začala ve 14 hodin za účasti dalších sportovních legend a folklorních pěveckých sborů z Vacenovic.

Výstava přináší unikátní pohled na životní příběhy těchto výjimečných sportovců, kteří během své kariéry dosáhli olympijských vítězství i světových rekordů. Dana Zátopková, mistryně v hodu oštěpem, a Emil Zátopek, ikona vytrvalostního běhu, jsou uznáváni po celém světě, přičemž oba zůstali velmi skromní.

Záštitu nad výstavou převzala poslankyně Parlamentu ČR a starostka Vacenovic Jana Bačíková, která na vernisáži přednese úvodní slovo a která s touto iniciativou přišla.

Vacenovice, odkud pocházejí předci Dany Zátopkové, stejně jako celá jižní Morava, mají s manželi Zátopkovými hluboké vazby. Dana Zátopková byla čestnou občankou obce a často se sem vracela, aby se podílela na místním životě a přispívala na jeho rozvoj.

„Dana Zátopková byla nejen vynikající sportovkyně, ale i člověk s velkým srdcem. Měla velmi úzké vazby s naší komunitou, což dokládají její časté návštěvy a například finanční podpora, i díky které v naší obci vznikl domov pro seniory na místě, kde stál dům odkud pocházel její tatínek,“ říká Jana Bačíková.

Expozice, kterou připravily autorky knihy „Dana Zátopková 100, Olga Strusková a Ivana Roháčková, ve spolupráci s obcí Vacenovice, je složena z fotografií, osobních předmětů a sportovních artefaktů manželů Zátopkových. Připomíná nejen jejich sportovní úspěchy, ale i jejich životní odkaz pro další generace.

„Na výstavu máme připravenou celou řadu sportovních předmětů i osobních předmětů manželů Zátopkových. Jako příklad můžu uvést historické oštěpy Dany Zátopkové a v kontrastu k nim moderní aktuálně vyvinutý oštěp, pojmenovaný právě Dana,“ dodala Jana Bačíková.

Výstava potrvá do 18. října a je volně přístupná veřejnosti.

Jana Bačíková

poslankyně PČR