Senátoři podpořili novelu o návykových látkách, cílem je regulace a ochrana dětí, nikoliv plošný zákaz a kriminalizace

9. října 2024
Senátoři podpořili novelu o návykových látkách, cílem je regulace a ochrana dětí, nikoliv plošný zákaz a kriminalizace

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senátoři se na poslední schůzi ve 14. funkčním období věnovali novele zákona o návykových látkách, který by v budoucnu měl regulovat prodej látek, jako je kratom nebo konopí s malým obsahem THC. Cílem zájmu předkladatelů je podle senátora Romana Krause především regulace prodeje, která přispěje k ochraně dětí a mladistvých, nikoliv plošný zákaz nebo kriminalizace dospělých osob, které látky prodávají nebo užívají.

„Ročně se v České republice prodá až 300 tun kratomu. Takové množství na našem území už může představovat poměrně závažný problém, a to zvláště u ohrožené mladé generace. Návykové látky kratomu nebo konopí s obsahem THC chceme pro ochranu mladistvých regulovat, naším cílem není plošný zákaz nebo kriminalizace dospělých uživatelů nebo prodejců,“ řekl senátor Roman Kraus.

Psychomodulační látky, jejichž regulovaný prodej tak bude legální, podle návrhu poslanců napříč stranami nepředstavují závažné riziko pro veřejné zdraví nebo u nich není riziko závažných sociálních dopadů na jednotlivce nebo společnost. V praxi pak regulovaný prodej bude znamenat, že o prodeji ve specializovaných prodejnách budou muset být vedeny záznamy, aby byly kontrolovatelné, bude ověřován věk kupujícího. Tím například nebude povolen ani prodej, ani výdej psychomodulačních látek přes prodejní automaty.

Roman Kraus

senátor PČR
předseda výboru pro zdravotnictví Senátu PČR