Poslanci Evropského parlamentu za ODS stojí jednoznačně na straně Izraele

7. října 2024
Poslanci Evropského parlamentu za ODS stojí jednoznačně na straně Izraele

(www.ods.cz) Europoslanecký klub ODS v Evropském parlamentu dlouhodobě a všemi způsoby podporuje Izrael a jeho obranu vůči terorismu i proti útokům Íránu či jeho regionálních spojenců. Europoslanci ODS jednoznačně stáli za Izraelem v době útoku, jehož roční výročí si dnes se smutkem připomínáme, a pokračují v tomto jednoznačném postoji i v době izraelské reakce na vraždění, znásilňování a unášení nevinných civilistů ze 7. října loňského roku.

„Útok z loňského 7. října znamenal krvavý vrchol teroristický útoků na demokratický Izrael. Dnes si připomínáme všechny oběti tehdejšího řádění Hamásu a myslíme na ty, kteří jsou stále zadržováni touto teroristickou organizací jako rukojmí a ani rok od tehdejšího šokujícího útoku nejsou zpátky doma u svých rodin a blízkých. Je naprosto logické, že se Izrael v této situaci brání a snaží se zničit infrastrukturu teroristických organizací, které na něj dlouhá léta opakovaně útočí,“ uvedla předsedkyně klubu poslanců ODS v Evropském parlamentu Veronika Vrecionová.

„Vysoce oceňuji českou vládu, která zabránila v Radě přijetí protiizraelské verze prohlášení EU k probíhající izraelské operaci proti Hizballáhu a jeho základnám. I tímto krokem jsme jako Česká republika podpořili naše izraelské spojence v době prvního výročí barbarského útoku teroristické organizace Hamás na Izrael. Jsem hrdý na to, že naše země patří k hlavním a nekompromisním evropským spojencům demokratického Státu Izrael. Tato orientace české politiky bude mít vždy jednoznačného zastánce v europoslancích ODS,“ řekl europoslanec Ondřej Krutílek.

„Klub Evropských konzervativců a reformistů (ECR) je v Evropském parlamentu politickou silou, která trvale odmítá nárůst protiizraelských projevů v některých, zejména západoevropských, státech Unie. Nesmíme přestat bojovat proti relativizaci útoků ze 7. října a proti zpochybňování izraelského práva na efektivní obranu, což se bohužel stává náplní politiky nejen značné části evropské levice. Taktéž slova prezidenta Macrona o tom, že je žádoucí nedodávat Izraeli zbraně, jsou podobného rangu,“ řekl europoslanec a místopředseda Klubu Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu Alexandr Vondra.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec