Eva Decroix: Koalice s ANO je nepředstavitelná

7. října 2024
Eva Decroix: Koalice s ANO je nepředstavitelná

(Respekt) S místopředsedkyní ODS Evou Decroix o rozvodu Bartoše s Fialou, selhání ministra školství a o tom, co podpořit a co ne po Pirátech.

V celostátní politice jste třetím rokem, tohle je vaše první vládní krize. Co jste se o politice v posledním týdnu naučila?

Určitě zajímavá zkušenost je, jak rychle se věci mohou měnit. Nejen z politického hlediska, pro mě i z toho lidského. Vím, že politika je na jedné straně pragmatická, obsahová, ale, a to ukazuje tahle krize, také do ní zasahují emoce. Ze strany Pirátů byly po odvolání Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj opravdu intenzivní, z kolegiální diskuse to někdy sklouzávalo do urážek. To pro mě bylo překvapivé.

Premiér Fiala Ivanu Bartošovi vytýkal nezvládnutí digitalizace stavebního řízení. Že ho odvolá, mu neřekl do očí, ale zavolal mu to později telefonem. Kdyby se s vámi po letech rozešel manžel po telefonu, asi byste také byla plná emocí.

Jako rozvodová právnička vím, že rozchod lze zvládnout a unést dobře i špatně. I to, že svádět všechno na druhou stranu je většinou pomýlené. Odvolání Ivana Bartoše něco předcházelo, něco následovalo. Nevytrhávejme to z kontextu, jako by spolu ti dva týden nemluvili, pak jeden zavolal a řekl, tak hele – čau. Ten inkriminovaný den mluvil premiér s předsedou Pirátů osobně ráno, pak mu zatelefonoval a o něco později ten samý den s ním opět mluvil. Výhrady premiéra byly přitom dlouhodobé a Ivan Bartoš o nich věděl.

Poslední týden byl v politice překotný. Po Bartošově odvolání Piráti opustili vládu. Miroslav Kalousek odešel z TOP 09 a čeká se, kdy ohlásí vznik nové strany. Na druhé straně se spojují levicoví populisté, kteří chtějí vládnout s ANO. Jsme svědky velkého přeskupování sil?

Uvidíme. Všechny události, které jste popsali, jsou ve stadiu zrodu, ale jak se vyvinou a které povedou k jakým politickým událostem, je nyní předčasné soudit. O čem všechno tohle určitě svědčí, je to, že česká politická scéna je stále dynamická, že to není zatuchlé prostředí, kde by se nic nedělo a byly jako například v Maďarsku dopředu rozdány karty. Takže za mě je to spíš dobře, protože to ukazuje, že jsme demokratickou zemí, že je tu stále zájem na politice se podílet a soutěžit o politické hlasy. Nic tu není zakonzervované. Kdo z toho vzejde jako vítěz, kdo osloví více voličů, ukáže budoucnost.

Celý rozhovor čtěte na Respekt.cz.
 

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady