Marek Benda: Babiš možná volby vyhraje, ale bude mu to platné jak mrtvému zimník

6. října 2024
Marek Benda: Babiš možná volby vyhraje, ale bude mu to platné jak mrtvému zimník

(FORUM 24) Šéf poslanců ODS je přesvědčen o tom, že se Piráti na odchod z vlády připravovali Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda mluví v rozhovoru pro deník FORUM 24 o tom, zda by si po sněmovních volbách dokázal představit spolupráci s Piráty a co si myslí o možné koalici s hnutím ANO. Dále pak mimo jiné sdělil, co by podle něj měl kabinet Petra Fialy (ODS) udělat v posledním roce svého vládnutí, aby přesvědčil voliče, a koho by preferoval v Bílém domě.

Nejprve bych se ještě vrátil k odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z pozice ministra pro místní rozvoj. Nebyla ta forma, kterou premiér Fiala zvolil, přece jen nešťastná? Nebyla tím porušena koaliční smlouva, jak tvrdí Piráti?

Nepovažuji to za nešťastnou formu. Jestli se Ivan Bartoš po opravdu velmi přísném rozhovoru na uzavřené vládě sejde za čtyři dny s premiérem a neřekne nějaký konkrétní plán, jak to bude dál, tak opravdu nechápe realitu. On pak přijde před Úřad vlády a vypráví, jak se bezvadně dohodli. A že mu pak předseda vlády zavolá? To jsme měli zahájit operace vypovídání koaliční smlouvy s vedením Pirátů, které je v demisi? Navíc snahou premiéra nebylo vyhnat Piráty z vlády. To, že odejdou, bylo jejich rozhodnutí. Já si myslím, že se na něj připravovali. Když jsem viděl v pondělí večer, po jejich naprostém krachu ve volbách, soubor požadavků, který mají na vládu, aby v ní vydrželi, tak jsem si říkal, že se úplně pomátli. Premiér chtěl prostě řešit problém stavebního řízení a rozhodl se, že tady musí dojít k výměně. Vše ostatní už bylo rozhodnutí Pirátů.

Po odvolání Ivana Bartoše proběhla dnes už slavná tisková konference Pirátů, kde mimo jiné prohlašovali, že na premiéra Fialu byl vyvíjen tlak ze strany významných spolustraníků, aby toto rozhodnutí učinil. Můžete jednoznačně potvrdit, že tomu tak nebylo?

Já i chápu, že se urazili. Chápu také, že se vůči vládě potřebují vymezit. Znám Piráty z Prahy poměrně detailně, abych věděl, že za nimi téměř nikdy nezůstává žádná práce, ale téměř vždy zůstává obrovské PR. Některé věci, které na té tiskovce řekli, ale fakt přehnali. Obvinění ze schůzky, která se nemohla uskutečnit, protože ministr Kupka (ODS) byl v Berlíně, ministr Stanjura seděl v poslaneckém klubu… ta schůzka se nemohla uskutečnit a nikdy by se ani neuskutečnila. I některé další věci, které následně předvedli, byly skutečně za hranou a já nemám potřebu si to vyřizovat hned, ale některé věci si zapamatuju.

Je ale možné, že po volbách do sněmovny budete Piráty potřebovat, aby se k moci nedostala opozice. Budete s nimi po tom všem případně schopni lidsky spolupracovat?

Politika je řemeslo jako každé jiné. Musíte hrát s kartami, které vám budou rozdány. Vedení Pirátů bude v té době nepochybně úplně jiné, než je nyní. To je umění politiky, zapomenout na to. Já už jsem v životě musel tolikrát zapomenout to, co o mně moji soupeři řekli, a musel jsem si s nimi pak sednout k jednomu stolu. To je naprosto normální.

Odchod Pirátů z vlády do značné míry překryl výsledky krajských a senátních voleb. Jak byste je hodnotil z pozice ODS či koalice SPOLU?

Výrazně uspělo hnutí ANO, není to ale žádné „oranžové tsunami“. To když tady v roce 2008 proběhlo, tak měla současná SOCDEM 24 z 28 mandátů v senátu. Takhle to nyní není. Poprvé v historii se hnutí ANO podařilo relativně uspět, ale ve spojení se SOCDEM mají 9 mandátů. To opravdu není žádné vítězství. V krajských volbách se ukázalo, že jejich celostátní linka kampaně funguje. To je poučení pro nás, že to přílišné tříštění, že v každém kraji kandidujeme nějak jinak, už nezabírá. Přestože mnozí z těch, kteří obhajovali, uspěli, jako například Martin Červíček či Vítězslav Schrek. Tyto volby byly oproti minulosti mnohem více o celostátním charakteru. V tomto směru to hnutí ANO udělalo lépe než my.

V Jihočeském kraji znovu jednoznačně vyhrál Martin Kuba (ODS). ODS zde kandidovala samostatně. On je bezpochyby výraznou osobností a nebojí se kritizovat vedení strany. Jak vidíte jeho možné zapojení do většího angažmá v rámci strany, pokud by o to měl zájem?

Osobně si myslím, že Martin Kuba bude chtít zůstat na jihu Čech. Určitě je připraven se někdy v budoucnosti angažovat. On už ale jednou pražskou periodou prošel, stála ho hodně sil a reputace a trvalo mu dlouho, než se díky své pracovitosti vypracoval na nepochybného jihočeského krále. Takže opravdu to závisí na něm, ale myslím si, že kdybychom mu teď řekli, ať si jde sednout do vlády, tak by odpověděl, že pěkně děkuje a že zůstává v Českých Budějovicích.

Můžete definitivně vyloučit, že byste se po volbách spojili s hnutím ANO? Často se o této variantě mluví.

Tuto otázku nám novináři dávali v roce 2013 i 2017, kdy jsme měli většinu s hnutím ANO. Všichni nás podezírali, že to uděláme, a neudělali jsme to. Ono o to tedy nestálo ani hnutí ANO. Jakákoliv koalice s Andrejem Babišem, jelikož Andrej Babiš je hnutí ANO, je vyloučená. S ním není možná žádná domluva ani na elementárních strukturálních věcech. Toto volební období jsme se o to fakt snažili, a to ve věcech, jako je NATO, obrana, dvě procenta HDP, nákup F-35, obranná dohoda s USA, o všem byli informováni. Přesto tři vteřiny poté, co se to stane, tak to zpochybní. To samé důchodová reforma, což je strukturální dlouhodobá věc. Chápu, že se hádáme o daních, korespondenční volbě atd., ale v těchto strukturálních věcech by měla být i s opozicí nějaká dohoda. Nějaké věci zazněly u prezidenta Pavla, Andrej Babiš se vrátí z dovolené, kde se fotí v plavkách, a vzkáže nám, že neexistuje nic. Co s tímhle chcete dělat? To se prostě nedomluvíte na ničem.

Stojíte vy osobně nadále pevně za tím, aby ODS kandidovala opět v koalici SPOLU? Je to pro vaši stranu nadále výhodné? TOP 09 a lidovci by se bez vás podle preferencí možná do sněmovny ani nedostali.

V okamžiku, když bychom řekli, že kandidujeme samostatně, tak i kdybychom byli skvělí, tak si jdeme možná pro 20 či 25 procent. V takovém případě by to znamenalo, že vypouštíme volby 2025 a možná si budujeme nějakou pozici pro volby v roce 2029 a že předáváme zemi Andreji Babišovi. To nechci udělat. Já jsem přesvědčený, že koalice SPOLU funguje. Dokonce bych řekl, že je výhodná i tím, že tam jsou lidovci. To znamená, že v tomhle prostoru máme podpořené konzervativní křídlo, které je v ODS docela silné, ale tím, že tam jsou lidovci, v konzervativně-liberálním diskurzu, který se vede, máme podporu. Chceme-li jít na vítězství, a já chci jít na vítězství, jelikož nechci čekat na druhé či třetí místo, abych byl milostivě přibrán, tak musíme jít v koalici SPOLU. Jak říká Mirek Topolánek: tvrdé jádro – měkký obal. Berme ty koaliční subjekty jako ten měkký obal.

Zanedlouho proběhne sjezd KDU-ČSL, kde se bude volit nový předseda. Mohla by podle vás změna šéfa u lidovců nějak ovlivnit koaliční spolupráci?

Určitě by mohla. Já myslím, že s Marianem se fakt pracovalo dobře, a to nejsem ve vládě. Ale myslím, že trojice Petr Fiala, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová fungovala i před volbami a díky nim fungovala i vláda. Zase jsme ale v politice a jakého si strana zvolí předsedu, je její věc. Myslím, že tam ale není nikdo z kandidujících, možná Jiří Čunek, ale je otázka, jestli bude kandidovat, kdo by řekl, že chce kandidovat s tím, aby šli do voleb samostatně jako lidovci. Takže ano, na sjezd lidovců čekáme docela s napětím, ale nemyslím si, že by se to mělo nějak zásadně posunout od koalice SPOLU.

Vaši voliči si přáli, aby proběhla takzvaná deagrofertizace, což se úplně nezdařilo. Proč?

Já jsem to slovo nikdy úplně rád neměl. Myslím, že v nějakých částech proběhla. Taky nám za to bylo nadáváno. První stávky proti této vládě byly stávky velkých agrobaronů, což samozřejmě není jenom Agrofert, ale i mnozí další, kteří nás mají stejně málo rádi jako holding Agrofert. K omezení plateb došlo, k nějaké očistě státního aparátu také došlo. Možná že mohla být hlubší. Někteří si asi mysleli, že proběhne více soudů. Nemyslím si, že se politika má řešit prostředky trestního práva. Jestli něco mimo jiné ukázaly krajské volby, tak to, že téma boje proti korupci, které já jsem vždy pokládal za velmi falešné, jelikož nějaká korupce je a jediná možnost, jak s ní bojovat, je snižovat přerozdělování státních prostředků, a ne vytvářet nové a nové orgány, které proti ní bojují, u voličů nezabralo. Toto téma vyzdvihovaly dvě strany – Přísaha a Piráti – a tyto strany neuspěly.

Je rok do sněmovních voleb. Co by teď vládní koalice měla dělat, aby zabránila vítězství hnutí ANO? Politolog Jiří Pehe tvrdí, že by vláda měla vytvořit takzvaný cordon sanitaire kolem současné opozice, jelikož jsou to podle něj antisystémová hnutí.

Ani to není tak jednoduché. Já evropský cordon sanitaire pokládám za neuvěřitelné pokrytectví. To, co například předvádějí v Německu, kde za cordon sanitaire je AfD, ale zato Sahra Wagenknechtová, což je úplně čistý nacionální socialismus nebo skoro nacionální komunismus, tam nepatří? To samé ve Francii, tam berou bolševiky úplně v klidu, zato Le Penová je nepřijatelná. To je zkreslení té naší radikálnější levice. Já se nechci bavit o příští vládě ani s hnutím ANO, ani s SPD. To jsem jasně řekl. Myslím, že to můžeme vyhrát a jsme schopni na většinu dosáhnout, protože Andrej Babiš udělá stejnou chybu, jako udělal v minulých volbách. Vždycky se pokusí své koaliční partnery vysát natolik, že se mu to podaří, a ty volby sice vyhraje, ale nebude se mít s kým spojit. On to ukazoval celý život i v byznyse. On neumí hru já pán, ty pán, chce vždycky všechno. Udělá to znovu a může být sice slavným vítězem voleb, ale bude mu to platné jako mrtvému zimník.

A co by tedy v tom posledním roce vláda měla udělat, aby přesvědčila voliče?

Myslím, že vláda už v tom posledním roce žádné další věci neudělá. Dodělají se ty, co jsou nyní připraveny. Úkolem vlády bude prodat to, co se za ty tři roky zvládlo. Na to do jisté míry nebyl čas, protože jsme pořád řešili nějaké krize. Tato vláda řešila snad všechny krize, na které lze pomyslet. Nastupovala v hlubokém covidu, pak následovala válka na Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace a skončili jsme povodněmi. Kromě leteckého neštěstí už si nedokážu představit nic, co by tuhle vládu ještě nepostihlo, aby to bylo kompletní. Myslím, že fakt je naším úkolem prodat to, co jsme dělali a udělali. Věřím, že příští rok bude lepší platově a ty volby se vyhrát opravdu dají.

Nyní bych se ještě zeptal na změny radních České televize (ČT). Proč nedošlo k větší obměně, když ta šance byla, a zůstal tam například Pavel Matocha, o kterém se asi nedá říct, že je prozápadně orientovaný člověk?

To už se mě ptáte skoro osobně. Já pana Matochu znám dlouho z dob, kdy byl ještě v Lidových novinách, a navíc je to šachista, stejně jako já. My jsme dovolili místa, která byla neobsazena. Byla opakovaná snaha odvolávat radu ČT jako celek. Celou dobu si s tím pohrávala minulá vláda Andreje Babiše. Ten prostor byl v zákoně stále ponecháván. Nikdy se to nestalo a jeden z prvních kroků, který jsme udělali, bylo předložení zákona o ČT a Českém rozhlasu, kdy se tak, jak jsme slíbili, ta volba rozdělila mezi poslaneckou sněmovnu a senát a současně se zakázalo, aby poslanecká sněmovna mohla odvolat radu jako celek. Myslím, že takto je to v pořádku. Radní jsme dovolili a není mým úkolem zasahovat do jejich práce.

V listopadu proběhnou prezidentské volby v USA. Nebojíte se, že by se v případě vítězství Donalda Trumpa změnil postoj Spojených států k podpoře Ukrajiny?

Já patřím k těm lidem, kteří by ve Spojených státech volili Donalda Trumpa. Pro mě jsou demokraté větším nebezpečím než Donald Trump. Určitě by se politika Spojených států změnila. Trump by zvýšil tlak na to, aby si Evropa svůj problém na Ukrajině řešila více sama. Přesto si nemyslím, že by opouštěl NATO. Určitě by to k nějakému kompromisu směřovalo. To, že se obecně Spojené státy budou orientovat na svoji polokouli a Pacifik, si musíme uvědomit. Evropa bude muset brát více zodpovědnosti sama na sebe.

(Autor: Martin Vávra)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha