Jan Skopeček: Partie CNN Prima News

6. října 2024
Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Návrh z pera předsedů klubů TOP 09 a ODS Jana Jakoba a Marka Bendy na výrazné omezení okruhu lidí, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do penze předčasně? Z hlediska uměleckého dojmu by bylo lepší, kdyby byl návrh v reformě od počátku. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zdůraznil však, že předčasné důchody systém výrazně omezují.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

O návrhu bude možné hodiny diskutovat

Jan Skopeček s výrokem Karla Havlíčka z ANO ostře nesouhlasil. „Nedělejte tady iluzi, že bylo něco podáno na poslední chvíli a není možné o tom diskutovat. Čeká nás třetí čtení, kde o všech pozměňovacích návrzích, jak o vašich, tak o těch vládních, budeme moci hodiny diskutovat,“ připomněl Jan Skopeček.

„Především asi z hlediska uměleckého dojmu by podle mě bylo lepší, kdyby to bylo v návrhu od samotného počátku. Neřeknu nic jiného, na co bych se vymlouval,“ hájil návrh předsedů klubů Skopeček.

„Odchody do předčasného důchodu zatěžovaly systém takovým způsobem... Podmínky byly nastaveny tak, že se to vyplácelo i lidem, kteří by ještě mohli pracovat a u kterých určitě neplatila ta diskuse v tom smyslu, že jejich zdravotní stav jim už nedovoloval pracovat. Systém je hluboce zatížen v řádech desítek miliard,“ připomněl Jan Skopeček. Dodal, že „úprava odchodu do předčasného důchodu je jedna z malých součástí penzijní reformy, která má zajistit, aby byl systém stabilní“.

STAN se SPOLU v kraji jednal jako s pátým kolem

První nabídka STAN pro SPOLUve Středočeském kraji neodpovídala výsledkům voleb. Jednali s námi, jako by oni vyhráli a my byli nějaké páté kolo u vozu. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zdůraznil, že stále nic není dohodnuto a je klidně možné, že SPOLU zůstane v opozici. „Nenecháme se zatlačit od STAN do kouta,“ zdůraznil Skopeček

„S hnutím STAN vyjednáváme. Že jsme se nedomluvili tak rychle? To je výsledkem první nabídky hnutí, kdy jejich představa – jak by měla krajská rada vypadat – naprosto neodpovídala volebním výsledkům,“ uvedl Skopeček. Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO před STAN a SPOLU.

„STAN s námi jednal, jako kdyby volby vyhrálo a bylo na místě hnutí ANO. Jenže tak to nebylo: STAN nevyhrál, stejně jako hejtmanka Pecková. Skončili druzí, jenže jednání vypadala, že spolu mluví první a my jako nějaké páté kolo u vozu,“ popisoval zákulisí Skopeček.

Ačkoliv první nabídka STAN byla podle Skopečka neakceptovatelná, jednání se vedou dál. „Také jsme řekli, že pokud se nedohodne vše, není dohodnuto nic. Pro mě a kolegy z ODS není vyloučeno ani zůstat ve středních Čechách v opozici. Určitě se hnutím STAN nenecháme zatlačit do kouta,“ dodal Jan Skopeček.

Jan Skopeček

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice