Ministryně Jana Černochová navštívila Tatru v Kopřivnici a převzala dar pro ukrajinské vesnice

3. října 2024
Ministryně navštívila Tatru v Kopřivnici a převzala dar pro ukrajinské vesnice

(www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová v rámci svých pravidelných cest po firmách českého obranného průmyslu dnes navštívila společnost Tatra v Kopřivnici, spadající do skupiny Czechoslovak Group (CSG). Setkala se s vedením a prohlédla si zdejší výrobu. Na závěr návštěvy došlo na předání materiálního daru pro ukrajinské vesnice Starý Martinov a Zborov. Tyto dvě obce ministryně obrany navštívila v červenci a iniciovala materiální pomoc.

Po příjezdu do areálu kopřivnické Tatry přivítal ministryni obrany generální ředitel CSG a majitel skupiny Michal Strnad, a to spolu s generálním ředitelem firmy Tatra Defence Vehicles Tomášem Mohaplem, výkonným ředitelem společnosti Tatra Trucks Petrem Buršíkem a také generálním ředitelem firmy Excalibur Army Vladimírem Stulančákem. Ti následně na společném jednání seznámili ministryni s portfoliem činnosti a s plány do budoucna.

Spolupráce Ministerstva obrany a Tatry je rozdělena mezi jednotlivé sesterské firmy. „Společnost je významným subjektem zapojeným do programů naší průmyslové spolupráce. Jedná se o projekty pásového bojového vozidla pěchoty, děla NATO, protivzdušného systému SHORAD a radiolokátoru MADR,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že naposled byla s tatrovkou uzavřena rámcová smlouva v půlce července. „Jednalo se o dohodu na nákup až 872 terénních automobilů T-815 ve třech typech,“ dodala ministryně Černochová. Tato rámcová dohoda také umožnuje, aby se k ní připojili alianční partneři. České Ministerstvo obrany se inspirovalo v Německu kontraktem tamního Ministerstva obrany na tanky Leopard 2A8. Zapojení dalších zemí by totiž znamenalo množstevní slevu i pro ČR. O připojení k projektu pořízení nákladních automobilů Tatra už rozhodlo na konci srpna Slovensko.

Dieselové agregáty a elektrocentrály

Ruská agrese proti Ukrajině se dotýká nejen velkých měst, ale i malých obcí. Patří mezi ně i Starý Martinov a Zborov, místa spojená s působením československých vojáků během 1. i 2. světové války. S těmito obcemi Ministerstvo obrany dlouhodobě spolupracuje při péči o místní památníky a hroby československých vojáků. V souvislosti s tím se ministryně obrany Jana Černochová rozhodla zajistit oběma obcím pomoc ve formě technického vybavení. Tu specifikovaly jejich samosprávy během její červencové návštěvy.

„Ruské útoky se dotýkají celé země a Putin bohužel stále cílí na obydlené oblasti a také na energetickou infrastrukturu. Z tohoto důvodu dochází na mnoha místech k výpadkům v zásobování elektrickým proudem. Se zástupci místních samospráv obcí Starý Martinov a Zborov jsem o tomto problému mluvila. Bavili jsme se také o tom, jakou humanitární pomoc může obyvatelům jejich obcí ČR poskytnout před nadcházející zimou. A výsledkem pomoci je dnešní dar, který se Ministerstvu obrany podařilo domluvit se skupinou Czechoslovak Group,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová.

Slavnostní oznámení daru proběhlo 3. října na polygonu kopřivnické automobilky Tatra Trucks, kde ministryně převzala symbolické potvrzení daru z rukou Vladimíra Stulančáka, ředitele společnosti Excalibur Army, a to před kamionem, na kterém byl obsah daru naložen. Na Ukrajinu poputují nabíjecí stanice, dieselové generátory, elektrocentrála a také průzkumné drony pro podporu útvarů ukrajinské armády, ve kterých slouží vojáci z obou vesnic. Celková hodnota daru či jeho přesný obsah se vzhledem k tomu, že zahrnuje i vybavení pro ukrajinskou armádu, z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

„Naše společnost podporuje Ukrajinu dodávkami zbraňových systémů a munice od prvního dne ruské agrese. Jako jedni z mála jsme dodávali těžkou techniku ukrajinské armádě už v roce 2018. Chceme ale podpořit i udržení normálního života v ukrajinském zázemí, a proto jsme uvítali projekt daru pro Starý Martinov a Zborov, se kterým Ministerstvo obrany přišlo. Jsme hrdí, že jsme se do pomoci mohli zapojit i takto a věřím, že někdy v budoucnu budeme podporovat Ukrajinu nejen v obraně proti agresi, ale i v mírové rekonstrukci,“ uvedl Stulančák.

Ministryně obrany na závěr své návštěvy také poděkovala CSG za její celkovou pomoc Ukrajině. Společnost za více než dva a půl roku dodala Ruskem napadené zemi téměř tisíc kusů techniky a přes 1,2 milionů velkorážové munice.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu