Je potřeba dokončit dálnice a začít s obchvatem Náchoda, říká Martin Červíček

4. října 2024
Je potřeba dokončit dálnice a začít s obchvatem Náchoda, říká Martin Červíček

(Deník) Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) obhájil senátorské křeslo v náchodském volebním obvodu. V příštích šesti letech se chce v horní parlamentní komoře nadále věnovat bezpečnosti, zahraničním věcem či dopravě, v regionu klade důraz na dokončení dopravních staveb či přípravu modernizace železničních tratí. „Jsem rád, že se po několika desítkách let bude projektovat vysokovská spojka. Je však jen jednou součástí celkové modernizace železnic v našem kraji,“ říká Červíček o klíčovém spojení tratě z Hradce Králové do Náchoda v rozhovoru pro Deník.

Co podle vás stojí za úspěchem v senátních volbách na Náchodsku?

Jsem přesvědčen o tom, že Martina Červíčka lidé v regionu znají a vědí, že se nevyhýbá problémům kolem nás a je schopen vyslechnout kohokoliv a reagovat na cokoliv. A to voliči ocenili. Věnuji se nejenom v uvozovkách malým a pro veřejnost důležitým věcem, ale i záležitostem, které jsou klíčové pro celý náš region. Ať už to je doprava, zdravotnictví, sociální oblast nebo regionální rozvoj související s financováním a přerozdělováním peněz pro obce, města i kraj. To jsou záležitosti, kde se nesnažím dělat politiku, ale sloužím veřejnosti. Myslím si, že mé výsledky a zkušenosti, které do toho dávám, snad veřejnost zaznamenala, a proto mi dala takovou důvěru.

Volební účast nebyla o moc rozdílná než před šesti lety. Nízký zájem o senátní volby je u nás obecně stabilní. Jak to vnímáte?

Mám za sebou druhé senátní volby a musím říct, že náš volební okrsek ležící od Broumova až po Třebechovice či Smiřice zaznamenává vždy nejvyšší volební účast i v tom druhém kole. Svědčí to o tom, že lidé přece jenom i Senátu věnují nějakou pozornost. Přál bych si, aby jich bylo více než těch 22 procent. Mělo by to vést k zamyšlení, jestli s tím něco můžeme udělat. Já jsem na ulici potkával mnoho lidí, kteří byli velmi často překvapení, že se druhé kolo vůbec koná. Je to o nějaké informovanosti a já bych navrhoval například to, aby druhé kolo nebylo za týden, ale třeba za čtrnáct dní. Potom bychom měli šanci poslat volební lístky přímo domů.

Hnutí ANO poprvé ovládlo i druhé kolo senátních voleb. Změní to horní komoru?

V Senátu, tak jak já ho znám za posledních šest let, politika sice vždycky byla, ale na druhou stranu, když se hledalo nějaké řešení, nebylo to úplně stranické za každou cenu. Věřím tomu, že tam zvolené osobnosti budou fungovat obdobně.

Jednání po krajských volbách pokračují. Usilujete o post hejtmana, stejně jako lídr hnutí ANO. Jak by podle vás vypadala spolupráce senátora Červíčka a hejtmana Kotlety?

To je předčasná otázka. Myslím si, že mám za sebou osmiletou práci v politice a ve veřejném životě a umím spolupracovat s každým. Kdybych byl nějak vyhraněný a nebyl schopný komunikovat s kýmkoliv, tak byste se mě na to měl spíše ptát. Bude to spolupráce jako s každým jiným, který nese nějakou míru odpovědnosti.

Máte před sebou další šestileté volební období. Jaké jsou před vámi výzvy a zaměříte se na nějaké nové oblasti?

Senátor se vždycky věnuje všem oblastem, které jsou součástí legislativního procesu a toho, co se projednává v Senátu. Já jsem hodně zaměřený na věci týkající se bezpečnosti, zahraničních věcí či dopravy.

V minulých senátních volbách byl výrazným tématem obchvat Náchoda. Je před vámi obdobný projekt?

Tím je celá oblast dopravní infrastruktury. Výstavbě krajských silnic, státních silnic, dálnic, obchvatů nebo modernizaci železnic se věnuji každodenně posledních osm let. Takže to je téma, kterým se budu zabývat i v dalším období.
Je potřeba dokončit dálnice D11 a D35, začít s obchvatem Náchoda, nevykašlat se na obchvat Rychnova nad Kněžnou, a tak bych mohl pokračovat.
Co se týče mého volebního okrsku, tak já jsem si tady odpracoval společně s kolegy z kraje přípravu modernizace železnice na severovýchod od Hradce do Jaroměře a do České Skalice. Bude se projektovat vysokovská spojka, modernizovat trať na Meziměstí.
Mohl bych ještě hodinu povídat o tom, co má člověk dneska v hlavě a jak se na tom pracovalo, co se pro to ještě musí dál udělat a případně jak to může v dobrém slova smyslu ovlivňovat.

Jakým soupeřem v klání o Senát pro vás byl starosta Jaroměře Jan Borůvka z hnutí ANO?

Chci poděkovat za to, že jsme vedli relativně férovou kampaň, že jsme si šli každý svou cestou a že se můžeme všichni vzájemně podívat do očí a podat si ruku.

(Autor: Stanislav Ďoubal)

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v.v.

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
člen výkonné rady ODS