ČRo Plus: Hlasování o důvěře by byla jen show pro opozici, říká Eva Decroix

3. října 2024
ČRo Plus: Hlasování o důvěře by byla jen show pro opozici, říká Eva Decroix

(ČRo Plus) Opozice vyzvala vládu Petra Fialy (ODS), aby požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry. Naopak podle premiéra jsou změny pouze personální a nijak neovlivní chod ani postoje vlády. „Není žádný právní ani politický důvod, abychom toto hlasování iniciovali,“ oponuje v pořadu Pro a proti místopředsedkyně ODS a poslankyně Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Není v zájmu vlády, aby si požádala o důvěru jako jasný signál směrem k veřejnosti?

Vláda má důvěru koaličních poslanců. Dnes už to není 108, ale 104 poslanců. Kdyby premiér z jakéhokoliv důvodu pochyboval, že podporu svých koaličních poslanců nemá, tak by se zřejmě rozhodl jinak.

Nyní vláda jako celek považuje za prioritní splnit zbytek svého programového prohlášení, na kterém se ani přes personální změny nic nemění.

Hlasování o nedůvěře vládě už jsme v tomto volebním období absolvovali čtyřikrát. Bývá to tak, že opozice dlouho mluví, vyčítá. Není to tak, že by nebyla žádná platforma, kde by opozice mohla vyjádřit svůj názor. Ta diskuze probíhá.

Stejně tak je dostatek prostoru k tomu, aby koaliční poslanci mohli vyjádřit svůj pohled na aktuální rekonstrukci vlády.

Neměli byste tím, že byste si řekli o důvěru Sněmovny, ukázat, že skutečně má tato vláda důvěru 104 koaličních poslanců? A že i když se obměnil kabinet, tak se budete zodpovídat Sněmovně?

Jsem opravdu přesvědčena, že pro veřejnost není hlasování o důvěře důležité. Ono fakticky a prakticky probíhá v každém hlasování o kterémkoliv ze zákonů, které vláda přináší do Sněmovny. Pokud by koaliční většina nebyla přesvědčená, že kroky vlády jsou správné, vyjádřila by svoji nedůvěru jinak.

Ústava stanoví, že si vláda může požádat o důvěru, ale neříká jednoznačně, kdy se tak má stát. Takže krok pana premiéra, že tak nyní neučiní, je zcela v souladu s Ústavou. Pokud opozice má za to, že by se tak mělo stát, nechť o to požádají. A my jim samozřejmě vyhovíme.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady