Zbyněk Stanjura: Veřejné rozpočty se mají postarat o obnovu infrastruktury, letošní rozpočet novelizací posílíme o 30 miliard na následky povodňových škod

1. října 2024
Zbyněk Stanjura: Veřejné rozpočty se mají postarat o obnovu infrastruktury, letošní rozpočet novelizací posílíme o 30 miliard na následky povodňových škod

(www.ods.cz) Poslanci na úterním mimořádném jednání Poslanecké sněmovny projednají novelizaci státního rozpočtu za rok 2024. Novela letošního státního rozpočtu by mohla výdaje v zákoně navýšit o 30 miliard korun, a to z důvodu nutnosti rychlého hrazení následků povodňových škod. Novela má nabýt účinnosti dnem jejího vyhlášení, její schválení je navrženo v režimu legislativní nouze.

Schodek letošního rozpočtu se tak prohloubí na 282 mld. Kč. „Veřejné rozpočty se mají postarat o obnovu veřejné infrastruktury, dodatečně jsme proto do rozpočtů 2024 a 2025 přidali celkem 40 mld. Kč, a to do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Převážná část půjde z letošního rozpočtu v rámci jeho novely,“ říká ministr Zbyněk Stanjura s tím, že ačkoliv budou rozpočtové deficity navýšeny, neznamená to, že celá tato povodňová rezerva bude skutečně využita.

„Povodňové výdaje jsou zatím pouze hrubě odhadnuté na horní hranici, protože škody ještě nejsou vyčísleny. Skutečné výdaje na rekonstrukci oblastí postižených povodněmi se budou odvíjet až od konkrétních dotačních programů, které jednotlivá ministerstva vyhlásí, až budeme mít z krajů přesnější odhady škod. Dle mého odhadu budou tak skutečné výdaje rozpočtu na škody po povodních nižší, než jak je plánuje novela roku 2024 i návrh rozpočtu na příští rok,“ dodává ministr financí Stanjura.

Mimořádné povodňové výdaje by neměly vstupovat do strukturálního schodku. Jeho snižování by tak v roce 2025 mělo pokračovat tempem 0,5 % HDP. Střednědobý rozpočtový výhled počítá na rok 2026 s deficitem státního rozpočtu 225 mld. Kč a v roce 2027 se schodkem 180 mld. Kč.

Zbyněk Stanjura

ministr financí