Rozhovor pro TV Metropol

24. září 2012
Rozhovor pro TV Metropol

Hostem Zpráv TV Metropol byla senátorka Daniela Filipiová.

Petra SLANCOVÁ, moderátorka:

V těchto dnech probíhá akce s názvem Týden komunikace se sluchovým postižením. Pořádá ji občanské sdružení Orbi Pontes ve spolupráci s Výborem pro zdravotnictví a sociální politiku a pražským magistrátem. Podrobnosti má reportérka Míša Široká.

Michaela ŠIROKÁ, reportérka:

Hezké odpoledne, od soboty probíhá po celé naší zemi týden komunikace osob se sluchovým postižením. Nad akcí převzala záštitu senátorka paní Daniela Filipiová. Dobrý den.

Dobrý den.

Michaela ŠIROKÁ, reportérka:

Paní senátorko, proč je důležité podporovat takovéto akce pro handicapované lidi?

Daniela FILIPIOVÁ, senátorka (ODS):

Obecně jakákoliv akce, která upozorní na to, že je mezi námi menšina, která má specifické potřeby, tak jsou strašně důležité, aby takzvaně zdravá část společnosti pochopila a zjistila, co ten člověk potřebuje, protože všichni potřebujeme komunikovat a není možné tyto lidi s jakýmkoliv handicapem sociálně vylučovat.

Michaela ŠIROKÁ, reportérka:

Jak jim usnadnit to začlenění do společnosti podle vás?

Daniela FILIPIOVÁ, senátorka (ODS):

To je právě strašně těžká otázka speciálně u osob s postižením sluchu, protože tam je to strašně specifické. Je to velmi individuální. Nicméně když je snaha, tak je i komunikace, ale co je nejpodstatnější, tak je potřeba si uvědomit, že tito lidé pouze neslyší, nejsou to lidé s postižením jaksi psychickým nebo respektive mentálním, že to je člověk na stejné inteligentní úrovni, jako jste vy.

Michaela ŠIROKÁ, reportérka:

Jak vůbec Praha, hlavní město, myslí na sluchově postižené, obecně na handicapované lidi?

Daniela FILIPIOVÁ, senátorka (ODS):

Tak co já vím, tak Magistrát hlavního města Prahy se snaží opravdu dělat hodně. Každý rok přispívá částkou, musím říct, stále vyšší a vyšší, letos to budou přes 2 miliony korun právě na sociální služby, které pomáhají integraci osob se sluchovým postižením, ale co je strašně podle mě důležité, že magistrát vlastně školí své vlastní úředníky, jak správně mají komunikovat s lidmi s postižením sluchu, dokonce tito lidé chodí na školení, kde se dokonce naučí i základy znakového jazyka, což je, si myslím, strašně důležité a doufám, že i třeba další městské části a další města budou následovat to, co činí Magistrát hlavního města Prahy.

Michaela ŠIROKÁ, reportérka:

Já vám děkuji za rozhovor a to je od nás aktuálně vše.

Ing. arch. Daniela Filipiová

členka vedení senátního klubu