Petr Fiala v Partii: Piráti říkají lži, měli by si sypat popel na hlavu

29. září 2024
Petr Fiala v Partii: Piráti říkají lži, měli by si sypat popel na hlavu. Michálkovi jsem volal osmkrát

(CNN Prima News) Piráti říkají lži, měli by si sypat popel na hlavu, řekl ve studiu CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS), který vysvětlil svůj postup při odvolání pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Rovněž odmítl, že by s Piráty nekomunikoval, naopak se například šéfovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubovi Michálkovi nedovolal. „Volal jsem mu asi osmkrát, nevzal mi telefon, neozval se mi. Na co si pak stěžují? Je tohle seriózní jednání?“ nechal se slyšet v Partii Terezie Tománkové.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Předseda vlády ve vysílání CNN Prima NEWS opět popsal, jak probíhala osudná schůzka, kdy si měl od Bartoše vyslechnout stav digitalizace stavebního řízení. Výsledek ho nepotěšil. „Při odchodu jsem řekl, že to musíme řešit, takhle to nemůže být. A pak jsem přemýšlel nad tím, co dál, a řekl jsem si, že když ho pozvu znovu za týden, za dva dny nebo za jakoukoliv dobu, bude to pořád stejné. A že musím udělat ten krok, který je nepříjemný. Ten jsem udělal,“ uvedl Petr Fiala v Partii.

„Věděl jsem, že mám s Ivanem Bartošem další schůzku ve čtyři hodiny odpoledne. Mezitím jsem mu zavolal a řekl jsem mu: ,Ivane, já tě odvolám. Na další schůzce se budeme už bavit o tom, jak se bude postupovat dál.‘ Mně to připadá naprosto normální,“ řekl hájil svůj postup předseda vlády Petr Fiala, který se za „vyhazov po telefonu“ stal také terčem kritiky.

Premiér Petr Fiala tvrdě odsoudil tiskovou konferenci Pirátů, kteří tam mluvili o „kmotrech ODS“ a „hnusných podrazech“. Též zkritizoval šéfa pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka za to, že mu nezvedal telefon.

„Předseda poslaneckého klubu nevezme předsedovi vlády a předsedovi koaliční strany telefon a pak si na cosi stěžuje. Volal jsem mu asi osmkrát. Není toto horší jednání? Jak to, že mi nevzal telefon? Jak to, že se mi ještě neozval? Je toto seriózní jednání? Mohou takoví lidé vůbec moralizovat a stěžovat si na něco? Nemohou. A ty lži, které zazněly na tiskové konferenci – já bych si sypal popel na hlavu a říkal bych: ‚No, tak se nám to nepovedlo, to je jasné, pojďme to vyřešit.‘ Místo toho takové lži o ODS a o mně? To je opravdu neuvěřitelné,“ rozčílil se Petr Fiala.

Za sebe je ale i přes všechny slovní přestřelky připraven s Piráty jednat. Pořád prý platí, že mohou zůstat ve vládě, byť nepochopil situaci, kdy Bartoš deklaruje odchod z vlády, zatímco o tom na pirátském fóru stále hlasuje.

Piráti dostali i ministry, respektoval jsem je

Rovněž odmítl, že by v celé vládní krizi měli prsty údajní kmotři ODS či šéf ICT Unie a předseda Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Připomněl, že by se vláda bez Pirátů při vzniku kabinetu obešla, přesto je „přibral“ na palubu a bojoval za ně v Lánech před tehdejším prezidentem Milošem Zemanem.

„Jsou to opravdu úplné nesmysly. Cítím se být zklamaný. Na začátku, když jsem sestavil vládu, jsem respektoval to, na čem jsme se domluvili předtím. Piráti měli čtyři hlasy ve Sněmovně, my jsme je pro většinu nepotřebovali. Svedl jsem obrovský boj s Milošem Zemanem, aby tam byli všichni pirátští kandidáti. Se čtyřmi poslanci měli tři členy vlády, místopředsedkyni Poslanecké sněmovny a několik náměstků. Neustále jsem Piráty hájil a choval jsem se k nim naprosto korektně,“ uzavřel premiér Petr Fiala.

Nejpozději do středy chci, aby bylo jasno o podobě koalice. Do 14 dnů chci mít kabinet úplný a akceschopný, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Také nevyloučil možnost, že by se při odchodu Pirátů z vlády zrušil post ministra pro legislativu, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo zahraničí by si mohly v takovém případě rozdělit hnutí STAN a ODS. Co se týká šéfa diplomacie Jana Lipavského, ten oznámil svůj záměr odejít od Pirátů. O svém osudu má jednat s premiérem v pondělí. „Zrovna na ministerstvu zahraničí je určitě dobrá kontinuita,“ nastínil Fiala v Partii.

Petr Fiala v Partii řekl, že větší rekonstrukci vlády neplánuje. „Chci, aby do středy nejpozději bylo úplně jasno. Ve středu řeknu veřejnosti, jak to bude. Chtěl bych, abychom do 14 dnů měli vládu úplnou, funkční, akceschopnou, efektivní,“ poznamenal ve vysílání premiér Fiala.

Premiér v úterý oznámil své rozhodnutí navrhnout prezidentovi Petru Pavlovi k pondělí 30. září odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Bartoš premiérův krok označil za podraz, neboť s ním jednal o několik hodin dříve a podle končícího šéfa Pirátů Fiala nic podobného nenaznačil. Ministerskému předsedovi později oznámil, že v kabinetu končí Piráti jako celek.

Fiala dále nevidí důvod pro to, aby koalice ve Sněmovně po případném odchodu Pirátů z vlády žádala o důvěru. Důvod je jednoduchý – na programu kabinetu se nic nezmění a zároveň koaličním poslancům zůstane většina. S Piráty má koalice v dolní parlamentní komoře 108 hlasů, bez nich 104.

„Programové prohlášení vlády, se kterým jsme získali důvěru, trvá dál,“ řekl Petr Fiala na CNN Prima NEWS. Považoval by takový krok za show pro opozici.

O Lipavském se rozhodne v pondělí

O své budoucnosti v kabinetu bude pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí hovořit s Fialou. V médiích se objevily úvahy, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za jinou vládní stranu. „Zrovna na ministerstvu zahraničí je určitě dobrá kontinuita. Budeme přemýšlet nad tím, zda to je pro Jana Lipavského, mě, strany vládní koalice schůdná cesta,“ nastínil Petr Fiala v Partii. Lipavského opět označil za dobrého ministra.

Premiér také řekl, že ve čtvrtek Pirátům sdělil, že si dovede představit několik scénářů. Prvním je, že neodejdou z vlády. Druhým, že se upraví koaliční smlouva a i při odchodu Pirátské strany z kabinetu se budou realizovat programové body a Piráti budou vládu nějakým způsobem podporovat. Třetím, ke kterému se podle Fialy nyní Piráti přiklánějí, je, že budou radikální opozicí a popřou to, co dělali ve vládě tři roky.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS