Martin Kupka: Události, komentáře o digitalizaci a osudu Pirátů ve vládě

25. září 2024
Události, komentáře o digitalizaci a osudu Pirátů ve vládě

(ČT 24) Zástupci Pirátů, ostatních stran vládní koalice a sněmovní opozice se střetli v debatě pořadu Události, komentáře. Řešili situaci kolem konce ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) ve funkci. Hostem diskuse byl ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

První část debaty se týkala způsobu, jakým premiér Petr Fiala (ODS) navrhnul odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) a avizovaného konce této strany ve vládě. Premiér Bartošovi chystané odvolání oznámil po telefonu, zdůvodnil to hloubkou problémů s digitalizací stavebního řízení.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v tom viděl rozpor. „Zaznělo, že o vystoupení z vlády hlasuje pirátské forum, přitom zároveň zaznělo, že Ivan Bartoš už informoval, že z vlády odchází. V tom vidím jistou nesourodost. Pokud by to tak bylo, tak už by se o tom nemuselo hlasovat,“ upozornil Martin Kupka.

Problémy digitalizace

Osobní zkušenost s digitalizací má se systémem i Martin Kupka, avšak negativní. „Našel jsem si čas a podíval se na to, jak ta práce skutečně funguje. Dávali jsme opakovaně podněty Ivanu Bartošovi, aby řešil ty nejvážnější problémy,“ prohlásil. Systém je podle něj nestabilní, nekomfortní a odezvu se v něm nedaří získat někdy i několik minut.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu