Martin Kupka: Volby odložit nešlo. Riziko jejich zpochybnění bylo příliš velké

22. září 2024
Martin Kupka: Za pět minut dvanáct

(TV Nova) Letošní krajské volby skončily drtivým vítězstvím ANO. V pořadu Za pět minut dvanáct o výsledcích voleb diskutovali ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a místopředseda ANO Karel Havlíček. Řeč přišla i na organizování voleb v povodněmi zasažených oblastech.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na TN.cz.

Letošní krajské a senátní volby poznamenaly velkou mírou obrovské záplavy, které poškodily zejména obce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. I přes škody, které velká voda napáchala, se vláda rozhodla volby neodložit. V těch nejhůře zasažených místech poskytla i vládní pomoc, která měla umožnit obyvatelům odvolit.

O tomto rozhodnutí diskutoval v pořadu Za pět minut dvanáct ministr dopravy Martin Kupka s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem. „Museli jsme se rozhodnout na základě nástrojů, které jsme měli k dispozici. Riziko zpochybnění voleb, pokud bychom je odložili, bylo ale příliš velké,“ vysvětloval Martin Kupka.

Debata se týkala i nápravy poničených oblastí a zejména toho, kde na ni vláda vezme peníze.

Podle Martina Kupky však žádná povodňová daň nehrozí. „Nástroje k zafinancování oprav máme různé, zejména pomoc z Evropské unie. O zavádění nějaké povodňové daně nepadlo ani slovo,“ pronesl Martin Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy