V předvolební Superdebatě ČT se hovořilo o ničivých povodních a pomoci lidem v zasažených regionech

19. září 2024
V předvolební Superdebatě se hovořilo o ničivých povodních a pomoci lidem v zasažených regionech

Česká televize ve čtvrtek uzavírá sérii politických předvolebních debat. Do Superdebaty byli pozváni zástupci deseti uskupení, která se opakovaně objevovala v regionálních debatách. Klíčem pro zvaní do těchto debat byl průzkum volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. Zástupci pozvaných uskupení zároveň sami nesmí být volebními kandidáty.

Celou debatu se Zdeňkem Nytrou můžete zhlédnout na ČT24.

Hlavním tématem debaty byly letošní ničivé povodně v Česku. Hosté se věnovali škodám, které napáchaly, protipovodňovým opatřením či pomoci lidem v zasažených regionech.

Podle člena předsednictva ODS Zdeňka Nytry systém poprvé zafungoval „tak, jak by to mělo být“. Vyjádřil uznání jak Českému hydrometeorologickému ústavu (ČHMÚ), tak Ústřední povodňové komisi či Ústřednímu krizovému štábu. „Myslím si, že opravdu každý dělal to, co měl. Ti, co měli být spíše vzadu, tak zůstali vzadu,“ zhodnotil Nytra. Své díky vyjádřil také složkám integrovaného záchranného systému (IZS), dále i starostům či členům rad a zastupitelstev.

Povodňové dluhopisy, které vláda vydá na pomoc obyvatelům v zasažených lokalitách, jsou podle člena předsednictva ODS Zdeňka Nytry „v podstatě zadlužení nebo zvýšení státního dluhu“. Argumentoval tím, že pomoc je opravdu potřeba – ať už z úrovně státu, kraje či obce. Upozornil ovšem na to, aby se nepomáhalo více lidem, kteří nemají pojištění. „Ten, který se k majetku chová zodpovědně a pojistí si ho, tak je na tom v podstatě bitý a dostane od státu méně,“ dodal Nytra.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09