Martin Červíček: K prioritám kraje patří zdravotnictví a doprava

13. září 2024
Martin Červíček: K prioritám kraje patří zdravotnictví a doprava

(Hradecký deník) Na dotazy čtenářů Deníku odpovídal v on-line rozhovoru Martin Červíček, kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje za Silní lídři pro kraj a také kandidát do Senátu na Náchodsku. Všechny otázky čtenářů a odpovědi Martina Červíčka naleznete na webových stránkách www.denik.cz.

Co vás v kraji rozčiluje?

Nenaplňování odpovědnosti zdravotních pojišťoven za zajištění dostatečného počtu lékařů, pediatrů a stomatologů do primární ambulantní sítě v našem regionu. A přetrvávající vleklé rozhodování ve veřejných zakázkách souvisejících s dopravní infrastrukturou, což nejvíce pociťujeme u dostavby dálnice D11.

Jak chcete stabilizovat zdravotnický personál, aby z nemocnic neodcházel?

Zdravotnický personál v našich nemocnicích v posledních čtyřech letech je stabilizovaný – jenom pro zajímavost, za poslední období máme o 150 pracovních úvazků více, nemocnice jsme oddlužili. Odměňování zdravotníků se zvýšilo u lékařů o 27 a u sester o 11 procent. Výrazně investujeme do okresních nemocnic, a to jak kvůli našim pacientům, tak také kvůli našim zdravotníkům, aby mohli dělat moderní medicínu i v okresních nemocnicích. Máme stabilizovanou síť zdravotnických zařízení. Pravidelně jednáme se zdravotními pojišťovnami o jejich udržitelnosti a případném rozvoji. Nabízíme stipendia studentům, kteří budou vykonávat po studiu praxi v našem kraji.

Jsou investice do silnic adekvátní?

V posledních osmi letech investujeme v průměru 1,2 miliardy korun ročně, což je třikrát více než tomu bylo před rokem 2017. Kapacita a schopnost investovat by se mohla ještě zvýšit na asi dvě miliardy ročně, pokud nalezneme další zdroje financování. Projekty máme připraveny v objemu sedm miliard korun. Je potřeba ale také připomenout, že v našem kraji významně investuje i díky našemu tlaku a snaze o vyjednávání i stát.

Jak hodláte skloubit funkci hejtmana a senátora?

Za předpokladu, že jste zvyklí si vše odpracovat, umíte maximálně využívat čas, máte manažerské schopnosti a schopné spolupracovníky, tak to určitě lze. Důvěru být hejtmanem jsem od voličů dostal v době, kdy už jsem byl dva roky senátorem. Obě funkce a jejich souběh jsem využíval jedině a pouze pro prosperitu regionu, a je prokazatelné, že i díky tomuto propojení jsme zvládli nejenom všechny krize, ale v řadě oblastí výrazně dosáhli potřebných řešení. Nepobírám za obě funkce plný plat. Nekradu. Nemám dluhy ani exekuce. Nejsem zainteresován v žádné ze soukromých firem. Nikdy jsem nezneužil veřejné finanční prostředky v osobní prospěch. Jako hejtman dobře znám problémy a priority v jednotlivých oblastech veřejné správy v našem kraji i specifika důležitá pro jejich řešení. Jako senátor pak kromě možnosti ovlivňovat legislativní proces při projednávání ve výborech či v plénu Senátu často z této pozice využívám možnosti osobního vyjednávání s ministry či premiérem, a je jedno jaké vlády, tam, kde bych jako hejtman záměry neprosadil nebo by proces byl mnohem delší.

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v.v.

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
člen výkonné rady ODS