V předvolební debatě ČT z Plzeňského kraje se hovořilo o pracovních místech a zdravotnictví

9. září 2024
V předvolební debatě ČT z Plzeňského kraje se hovořilo o pracovních místech a zdravotnictví

(ČT 24) Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V pondělí 9. září se debata konala v Plzeňském kraji.

Celou debatu s Janem Šaškem můžete zhlédnout na ČT24.

Tématem první části debaty byla situace v Plzeňském kraji a také to, jak zajistit pracovní místa a najít kvalifikované zaměstnance a jak se vypořádat s přílivem cizinců a vysokými počty zahraničních agenturních pracovníků v průmyslových zónách.

Lídr kandidátky ODS a TOP 09 – Společně do kraje Jan Šašek uvedl, že byly doby, kdy kraj profitoval díky průmyslu. „Ale dnes se musíme zaměřit na to, že montovny nebo překladiště zaměstnávají zahraniční agenturní pracovníky a nedávají práci našim lidem,“ podotkl Jan Šašek. Podle něj jsou řešením inovativní firmy, které musí kraj přilákat, a ty přivedou kvalifikované pracovníky.

Druhým tématem debaty byla dostupnost zdravotní péče – nedostatek praktiků, zubních lékařů a také to, jak situaci řešit.

Lídr kandidátky ODS a TOP 09 – Společně do kraje Jan Šašek zmínil, že Plzeňský kraj má strukturálnější problém v oblasti zdravotnictví, protože není pořádně řízený. „Nevyhodnocují se potřeby lidí ve vztahu k potřebám vůči zdravotnictví,“ podotkl Jan Šašek s tím, že to není problém jen vesnic, ale i Plzně jako takové. „Nemáme v Plzni například zubní pohotovost.“

Jan Šašek

kandidát na hejtmana Plzeňského kraje