Partie CNN Prima News: Rozpočet je kompromis, řekl Jan Skopeček

8. září 2024
Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) V pořadu televizní stanice CNN Prima News Partie Terezie Tománkové se střetli místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS), poslankyně hnutí STAN Pavla Pivoňka Vaňková, poslanec Aleš Juchelka (ANO) a předseda Přísahy Robert Šlachta. Debatovali o státním o návrhu státního rozpočtu i o možných koalicích po krajských volbách.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Návrh rozpočtu na příští rok, který ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil na konci srpna vládě, počítá se schodkem 230 miliard korun. Stanjurův spolustraník Skopeček přiznal, že se mu pro takový schodek nebude hlasovat s lehkou rukou.

„Jako ekonom bych si představoval daleko větší rychlost konsolidace. Na druhou stranu jsem rád, že ta konsolidace probíhá a že i nadcházející rok bude deficit o 20 miliard nižší oproti předchozímu roku. Rovněž oceňuji trend poměrně vysokého nárůstu prostředků na investice,“ uvedl člen ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Jan Skopeček vyvrátil tvrzení, že rychlejší konsolidace je díky vyšším daním. „Mezi růstem prostředků a výší daní nelze dát rovnítko,“ uvedl Skopeček. Podle něj to souvisí i s dobrým hospodařením státu. „I já jako ekonom bych si dovedl představit rychlejší konsolidaci, ale jde o velkou míru kompromisu,“ upřesnil Jan Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice