Chceme zlepšit dojíždění do Prahy nebo přilákat nové pediatry a praktiky, říká kandidát na středočeského hejtmana Jan Skopeček

5. září 2024
Chceme zlepšit dojíždění do Prahy nebo přilákat nové pediatry a praktiky, říká kandidát na středočeského hejtmana Jan Skopeček

(Náš region střední Čechy) Jako lídr kandidátky SPOLU a kandidát na hejtmana Středočeského kraje představil Jan Skopeček (ODS) programové priority, s nímž jde do blížících se krajských voleb. „Prosazujeme zodpovědný rozvoj kraje s investicemi do řešení dlouhodobých problémů kraje a bez jejichž nápravy se kvalita života ve středních Čechách prostě nezlepší. Zároveň tyto problémy všichni známe z našeho každodenního života v kraji,“ říká Skopeček.

Spolu se zástupci koaličních partnerů z TOP 09 a KDU-ČSL jste představil Program zodpovědného rozvoje Středočeského kraje. Co si pod tím mají voliči představit?

Hovoříme-li o zodpovědném rozvoji, tak tím říkáme, že investice musí směřovat do oblastí, které podpoří budoucí růst a přispějí ke zvýšení kvality života ve Středočeském kraji. Zodpovědný rozvoj je nosnou ideou celého volebního programu koalice SPOLU, který se nese v duchu řešení praktických potřeb a problémů. Jde o zlepšení průjezdnosti našeho kraje a dojíždění do hlavního města. Musíme řešit zhoršující se dostupnost základní ambulatní péče, nedostatek zubařů, nebo reagovat ne nedostatečné kapacity škol zejména v Praze-východ a Praze-západ. Naším prioritám odpovídá i složení kandidátky SPOLU. Do voleb strany koalice vysílají historicky největší počet starostů, kterých je na kandidátce 20.

Co řeší asi každý Středočech, je doprava. Jaké konkrétní kroky chystáte?

Určitě zkapacitnění klíčových dopravních uzlů a silničních tahů v kraji. Jako hejtman svolám k jednacímu stolu Ministerstvo dopravy, ŘSD a hlavní město Prahu a budu hledat chytrá řešení, jak bychom společně mohli odstranit některé z dopravních špuntů při dojíždění do Prahy jako je například napojení D5 na pražský okruh. Zároveň potřebujeme, aby Praha přestala lidem házet při dojíždění za prací klacky pod kola, jako se to děje třeba letos v létě. Středočeši nejsou lidé druhé kategorie, jsou to učitelé, policisté, lékaři, zdravotní sestry nebo úředníci, kteří do Prahy dojíždějí. Dále pro zrychlení a zpohodlnění dopravy prosazujeme propojení dálnic v kraji a výstavbu obchvatů větších měst jako jsou Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Čelákovice, Benešov, Rakovník, nebo Králův Dvůr. K tomu je potřeba jasný časový a projektový plán. Nejde ale zdaleka jen o automobilovou dopravu.

Jaká řešení tedy máte pro dopravu hromadnou?

Neobejdeme se bez navýšení kapacit příměstských vlakových S-linek spolu s nasazováním nových moderních vlaků s internetovým připojením a klimatizací. Od provozovatelů autobusových linek pak budeme požadovat lepší návaznost jejich spojů na vlakové jízdní řády.

Jako jednu ze svých priorit zdůrazňujete též zdravotnictví. Co je v této oblasti nejvíce potřeba v kraji řešit?

Jednoznačně dostupnost základní ambulantní péče jako jsou pediatři, praktici, nebo zubaři. Nemůže být řešením, že lidé budou muset dojíždět desítky kilometrů nebo rovnou do Prahy. Finančně podpoříme provozování ordinací a otevírání ordinací nových. Zároveň pomůžeme s administrativní zátěží praktiků a pediatrů tak, aby pro ně bylo atraktivní mít praxi v našem kraji. Využijeme spolupráce s našimi lidmi v jednotlivých městech, kterých se to týká a rovněž se zdravotními pojišťovnami. Totéž platí i pro zubaře. Středočeši si zaslouží dostupnou péči v přiměřené blízkosti místa, kde žijí.

Když už se bavíme o investici do budoucnosti, nejde se nezeptat – co školství?

To říkáte naprosto správně! Kromě rozšiřování kapacit a někde i budování nových škol, jako jsou okresy Praha-západ a Praha-východ, se v obecné rovině bavíme o modernizaci obsahu výuky a modernizaci učebních programů středních škol tak, aby poskytovaly moderní směry vzdělávání, které středočeským studentům zajistí budoucí uplatnění na trhu práce. Investice do budoucí generace se vám vždy vrátí.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice