Za zpochybnění této nejnutnější pomoci v krizové fázi války na Ukrajině by se nestyděla ani zpravodajská služba Ruska, řekl v ČRo Plus Pavel Žáček

4. září 2024
Za zpochybnění této nejnutnější pomoci v krizové fázi války na Ukrajině by se nestyděla ani zpravodajská služba Ruska, řekl v ČRo Plus Pavel Žáček

(ČRo Plus) Jak funguje nákup munice v tajném režimu? Za kolik se běžně prodává? Poslechněte si celý pořad Pro a proti s předsedou sněmovního výboru pro bezpečnost Pavlem Žáčkem (ODS), který kritiku senátora Wagenknechta k muniční iniciativě odmítá. „Za toto zpochybňování by se nestyděla ani ruská tajná služba,“ oponuje Pavel Žáček.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Pane Žáčku, vy jste si jistý, že při tomto nákupu nedošlo k nehospodárnostem?

Jsem si jistý, že tento útok na naši strategickou a nejdůležitější zahraničně politickou iniciativu je naprosto neopodstatněný. Vychází z čísel, o kterých není jasné, kde je pan senátor nebo jeho tým sehnali. Za zpochybnění této nejnutnější pomoci v krizové fázi války na Ukrajině by se nestyděla ani zpravodajská služba Ruské federace. Myslím, že tento mechanismus je popsán na základě neúplných či nepřesných údajů. A proto bych chtěl kritiku zásadně odmítnout.

Pane Žáčku, pochopil jsem správně, že za hlavní problém považujete to, že se veřejně zpochybňuje hospodárnost muniční iniciativy, když se má o ní jednat v utajovaném režimu?

Přesně tak. Myslím si, že zodpovědní zástupci Parlamentu České republiky to mají dělat v neveřejném režimu. Toto škodí všem. Čeho chce pan kolega dosáhnout, když napadá Spolkovou republiku Německo a spekuluje o jejich finanční podpoře? Aby to Němci nedávali? To znamená, aby Ukrajina o pomoc ze strany Německa přišla?

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek