Je třeba zlepšit motivaci žáků i pedagogů, říká senátor Jan Tecl

2. září 2024
Je třeba zlepšit motivaci žáků i pedagogů, říká senátor Jan Tecl

(Deník) Školství, obchvat Havlíčkova Brodu, konkrétní požadavky obcí i opětovná kandidatura do Senátu. Na tato i další témata odpovídal bývalý starosta Havlíčkova Brodu a současný senátor za obvod 44 – Chrudim Jan Tecl.

Proč znovu kandidujete?

Protože v dobré práci se musí pokračovat a já jsem jako senátor získal mnoho zkušeností a kontaktů, které chci využít pro celý můj senátní obvod. Jsem hrdý, že schopnost vzájemně si naslouchat a jednat, přinesla pokračování spolupráce nejen se starosty, ale i s Evropskými demokraty. Známe se a věříme si, proto mě těší, že na mou podporu spojilo síly šest politických subjektů. Koalice, za niž kandiduji, nese název: Koalice SPOLU a Starostové s podporou SNK Evropští demokraté.

V jakých projektech je třeba pokračovat?

Každá za 140 obcí v mém obvodu má své priority. Ty registruji a chci je podporovat i nadále. Mé působení v Senátu je celých 6 let spojeno s prací ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Za důležitou považuji odvedenou práci na legislativních změnách a na přípravě nových vzdělávacích programů s důrazem na zúžení obsahu vzdělávání, využití zkušeností a sdílení inspirativních příkladů různých škol.

Co nového chcete udělat?

Za uplynulých 6 let se mi podařilo nastavit spolupráci s mnoha starosty z mého senátního obvodu. Tuto práci chci nadále rozvíjet a zároveň rozšiřovat i povědomí o činnosti Senátu. Mým cílem je i nadále zjednodušování české legislativy.

Jaký je váš vztah k Chrudimi?

Velmi kladný. Má svou specifickou atmosféru a žije kulturou. Například festivaly Loutkářská Chrudim, Zlatá Pecka, nebo Chrudimské dožínky přestavují rozmanitost a zároveň pospolitost zdejších obyvatel. Našel jsem si zde spoustu kamarádů i přátel. Těší mne i pracovitost zdejších obyvatel a jejich zájem o životní prostředí.

Jaký je váš vztah k Havlíčkovu Brodu?

Jsem hrdý patriot. Sleduji, jak se město rozvíjí a jsem rád, že jsem více než 12 let k tomu mohl přispívat jako starosta.

Co přineslo otevření jihovýchodní části obchvatu Havlíčkova Brodu?

Obrovskou úlevu v dopravě. Když vidím, kolik aut obchvat využívá, tak si nedokážu představit, že takové množství projíždělo Havlíčkovým Brodem. Obchvat však musíme dokončit. Je to jeden z mých hlavních cílů.

Co se vám například povedlo změnit?

Například legislativní úpravy školského zákona a tím pádem spuštění elektronických přihlášek na střední školy. Dále se podařilo přijmout hned několik zákonů týkající se sociální oblasti, které pomohou potřebným.

Začíná nový školní rok. Co je podle Vás potřeba zlepšit ve školství?

Motivaci pedagogů i žáků. Dále výuku v tom smyslu, aby žák učební látku chápal, ne aby se ji učil zpaměti. Právě probíhá revize současných školských programů a věřím, že i ta situaci ve školách zlepší.

Jan Tecl

senátor PČR
krajský zastupitel
starosta města