E15: Kdo si myslí, že z deficitu 400 miliard uděláme nulu bez ohrožení růstu, tak neví, o čem mluví, říká Petr Fiala

2. září 2024
E15: Kdo si myslí, že z deficitu 400 miliard uděláme nulu bez ohrožení růstu, tak neví, o čem mluví, říká Petr Fiala

(E15) Rozpočet se schodkem 230 miliard korun představila vláda nyní o víkendu na konci srpna. Podle kritiků je schodek velmi vysoký na to, že nejde o krizový rok. „Jestli si někdo myslí, že můžeme přijít do vlády a z deficitu 400 miliard ze dne na den udělat nulu aniž bychom ohrozili růst, tak fakt neví, o čem mluví,“ uvedl v rozhovoru pro pořad FLOW premiér Petr Fiala. Opozici se stejně jako třeba bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi navíc nelíbí, že se rozpočet projednával za zavřenými dveřmi.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na E15.

„Tuto kritiku nechápu a přemýšlím o tom, zda tomu lidi nerozumí nebo snad záměrně matou veřejnost. Naopak považuji za špatné to, co se tady odehrávalo v předcházejících letech, kdy byla ze zákona povinnost zveřejnit už na konci května čísla, která nevyjadřovala realitu,“ uvedl Petr Fiala dál v rozhovoru pro pořad FLOW na e15.

„Zvyšovat nabídku v žádném případě nemůžeme. Nejde o to, co chceme, ale co je možné,“ uvedl premiér Petr Fiala k poslednímu jednání s odbory o platech pracovníků ve veřejné sféře, které vedl na konci srpna.

Ke zvýšení platů dojde od ledna

V rozhovoru jsme se dotkli i tématu zvyšování platů státních zaměstnanců. Premiér nabídl odborům kompromisní řešení: navýšení tarifů alespoň nejhůře placeným pracovníkům o tři až pět procent od září. „To jsou často diskutované kuchařky na základních školách nebo třeba pracovníci v kultuře. A já považuji za správné nenavyšovat teď plošně, ale opravdu jenom těm, kteří mají nízké tarify. Chtěli jsme dohodu s odbory, kterou však odmítly. To je pro mě naprosto nepochopitelné, ale dál se v tom jít nedá,“ uvedl Petr Fiala v rozhovoru ve FLOW. Odbory dohodu odmítly s tím, že šlo o vyděračský návrh a poradí se o možných protestech.

Premiér také potvrdil, že k plošnému zvýšení platů všech pracovníků ve veřejné sféře dojde od ledna. „Chceme, aby se zvýšily mzdy zaměstnanců ve státním sektoru od ledna. Je to proto, že se dlouho nezvyšovaly, ale i proto, že rostou mzdy v soukromém sektoru,“ vysvětlil Fiala v rozhovoru. Podle něj na to vyčlenil ze státního rozpočtu asi dvacet miliard korun navíc.

Rozhovor redakce E15 natáčela 29. srpna krátce před oznámením rozpočtu. S premiérem v exkluzivním rozhovoru probrala také další důležitá témata jako je jaderný tendr či téma kandidáta na českého eurokomisaře nebo nutnost revidovat migrační politiku Evropské unie.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS