Ozvěny dne

21. září 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jan BUMBA, moderátor:

Na lince je nyní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dobrý den. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Dobrý den. 

Jan BUMBA, moderátor:

Jsou, pane ministře, už nějaké odhady, kolik by ten zákaz vývozu lihovin mohl stát, jaké ztráty budou mít výrobci? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Já myslím, pane redaktore, že v této chvíli po tom včerejším rozhodnutí by byly tyto odhady velmi předčasné. My máme nějakou jasnou představu, která vyplývá ze statistik, kolik a kam toho alkoholu historicky naše firmy vyváží. Jedná se o vývoz v řádu zhruba jednoho sta milionu korun na každý kalendářní měsíc. Podstatná většina toho alkoholu míří na trhy Evropské unie, víceméně řekněme hlavně Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko. Čili ten odhad by byl v této chvíli velmi předčasný. Je třeba, aby to opatření trvalo co nejkratší dobu. 

Jan BUMBA, moderátor:

Tato možnost, tedy to, že sama česká vláda vyhlásila zákaz exportu, i vy to hodnotíte jako z těch dvou variant výhodnější? Mám tím na mysli, jestli se tím rozhodnutím Česká republika nestává tím subjektem, na který mohou mířit případné žádosti o nějakou kompenzaci ušlých zisků. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:


Já musím říct, že v této chvíli bohužel nevolíme mezi dobrými variantami. Česká vláda v této situaci vždycky volí mezi špatnými a snažíme se vybrat vždycky tu variantu, která je nejméně špatná. Že má dopad na trh, o tom není diskuse, ale jsme vystaveni velmi mimořádné situaci, která má extrémní dopad na zdraví obyvatel a nese s sebou řekněme i řadu úmrtí. To znamená, nám šlo o to minimalizovat škody pro výrobce a vývozce a najít variantu, která by byla co nejméně z tohoto pohledu škodlivá. V tomto mohu říct, že ta varianta tak, jak byla schválena včera, je bezesporu výhodnější. Tím procesem, který jsme navrhli, zůstává celý ten proces pod naší kontrolou. My můžeme v této chvíli rozhodovat o uvolnění těch podmínek směrem k trhu domácímu i zahraničnímu. My nejsme v této chvíli vázáni nějakými termíny, které už měla navržena ve svém usnesení komise a nesly by mnohem delší ten zákaz. 

Jan BUMBA, moderátor:

To jsou určitě pádné argumenty na jedné straně, ale na té druhé straně pořád stojí ta úvaha, jestli, pokud by ten zákaz vyhlásila komise a někdo se chtěl soudit nebo třeba soudit v nějaké arbitráži, tak by se musel soudit s Komisí, kdyby ten zákaz vyhlásila ona. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

To je, pane redaktore, samozřejmě více právní otázka než pro mě jako ministra průmyslu a obchodu. Je třeba říct, že komise by v té chvíli jednala v zájmu ochrany a života občanů Evropské unie. K tomu má bezesporu oporu v komunitárním právu a pro nás v této chvíli byla skutečně varianta jak naleznout řešení, které je co nejméně zatěžující pro české vývozce, co nejlépe, řekněme, ovlivnitelné českou vládou a českými úřady. Já mimochodem velmi vítám stanoviska lihovarníků a potravinářské komory, kdy oni sami považovali to řešení tak, jak my jsme ho zvolili, za racionální a lepší, protože nám jde teď určitě společně o to, abychom co nejrychleji obnovili ten proces důvěry českých výrobků na zahraničních trzích. 

Jan BUMBA, moderátor:

Když jste, pane ministře, zmínil sdružení výrobců lihovin, dnes dopoledne se sešli zástupci těch nejvýznamnějších likérek a navrhují vlastně vládě několik opatření vlastně okamžitých nebo krátkodobých. Třeba požadují, aby stát stáhl z prodeje všechny značky, ve kterých byla nalezena zvýšená hladina metanolu. Navrhují také zrušit zákaz prodeje těch výrobků, které prošly kontrolou výrobních šarží a tím umožnit obnovení exportu. Je to nová informace, určitě o tom bude hlubší debata, ale takhle z prvního pohledu a z vašeho pohledu ministra průmyslu a obchodu, bylo by to schůdné? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Pro mě je ta informace nová. Já se přiznám, že tohle prostředí je poměrně vždycky prostředí, které ty rozhodnutí s sebou nesou /nesrozumitelné/, takže já se omlouvám, ale nechci odpovídat na ty dotazy, které nebo na všechny ty nápady, které se množí. Musím říct, že já jako ministr, naše ministerstvo bylo iniciátorem té pracovní skupiny vedle krizového štábu, v které zasedá MPO, ministerstvo zdravotnictví, zemědělství společně právě s potravináři a s lihovarníky tak, abychom hledali model, který je pro ně akceptovatelný, protože oni znají tu problematiku trhu a já jsem v tomhle skutečně fanouškem toho, abychom společně s nimi nalezli model, který Českou republiku co nejdříve dokáže zase postavit zpět do pozice, kdy nebude obava z těch výrobků na našem trhu, ale i na zahraničních. Tyto návrhy určitě ta komise bude projednávat. Já jsem teď byl ve spojení se svým panem náměstkem, ten na tu pracovní skupinu dnes půjde a odpoledne budeme tyto návrhy řešit. Jsem přesvědčen, že pokud budou realizovatelné a shodneme se na tom, že by urychlily ten proces, tak jim určitě půjdeme naproti. Celá česká vláda má bezesporu maximální zájem na tom, aby ten dopad těch opatření byl co nejkratší a co nejrychleji se uvolnila jak nová výroba, tak možnost těch stávajících zásob, které na českém trhu jsou, dostat je na normální český trh s jasným průkazem původu toho alkoholu, bezpečně pro české občany a to samé samozřejmě obnovit i v Evropské unii. 

Jan BUMBA, moderátor:

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Děkuju. Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města