Předseda Vystrčil přijal maršálka polského Sejmu, jednali spolu o posílení spolupráce obou parlamentů i stavu V4

30. srpna 2024
Předseda Vystrčil přijal maršálka polského Sejmu, jednali spolu o posílení spolupráce obou parlamentů i stavu V4

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil přijal v historických prostorech Valdštejnského paláce maršálka polského Sejmu Szymona Hołowniu. Společně jednali o prohloubení spolupráce mezi českým a polským parlamentem na úrovni předsedů i výborů či o společné podpoře Ukrajiny. Setkání se za Senát rovněž zúčastnili 1. místopředseda Jiří Drahoš, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a člen evropského výboru David Smoljak.

„S panem maršálkem jsme se dohodli, že zkusíme iniciovat společně setkání předsedkyň a předsedů všech komor českého a polského parlamentu, abychom se domluvili, jakým způsobem můžeme spolupracovat nejen na úrovni bilaterálních setkání předsedů komor, ale třeba i na úrovni setkání předsedů významných výborů,“ uvedl po jednání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Samozřejmě jsme nemohli vynechat téma Visegrádské čtyřky, které teď předsedá právě Polsko. Počítáme s tím, že se nadále budeme snažit udržovat vztahy se všemi členy V4, to znamená i s Maďarskem a Slovenskem. Je nutné si uvědomit, že žijeme ve stejném prostoru a to, abychom na sebe měli kontakty a byli si schopní říkat různé názory, má svoji hodnotu. Nejhorší je, když se spolu sousedé nebaví nebo přeruší komunikaci,“ doplnil předseda Vystrčil.

Maršálek polského Sejmu Szymon Hołownia přijel do České republiky na pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, čeká ho také setkání s prezidentem Petrem Pavlem a účast na bezpečnostní konferenci GLOBSEC Forum. Předseda horní komory Vystrčil s ním v minulosti jednal během pracovní cesty do Varšavy v polovině ledna letošního roku. Společně tehdy diskutovali o aktuálních tématech jak v rámci zahraniční politiky, tak v rámci polské politiky – například o vládnutí velké polské koalice či o situaci ve veřejnoprávních médiích.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR