E15: Von der Leyenová ví, proč jsme vybrali Síkelu. S jediným kandidátem nejsme sami, říká Petr Fiala

30. srpna 2024
E15: Von der Leyenová ví, proč jsme vybrali Síkelu. S jediným kandidátem nejsme sami, říká Petr Fiala

(E15) Premiér Petr Fiala (ODS) byl během výběru kandidáta na post eurokomisaře za Česko celou dobu v kontaktu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Řekl to v pořadu FLOW. Šéfka komise podle něj věděla, že Česko zvažuje tři jména a že jedním z kandidátů je žena. „Důvody toho, proč a jak jsme se nakonec dohodli, předsedkyně zná,“ dodal Fiala. Celý rozhovor s premiérem si pusťte v pondělí na e15.cz.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na E15.cz

Česko tak stále bude trvat na tom, aby se eurokomisařem stal současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle Fialy nebude Česká republika jedinou zemí, která navrhuje pouze jednoho kandidáta, a to i přes prohlášení von der Leyenové o tom, že bude po jednotlivých státech požadovat kandidáty dva – jednu ženu a jednoho muže. Přání vyslovila v dopise, který zaslala vládám členských států koncem července.

Von der Leyenová zná zatím jména 22 možných eurokomisařů, z toho pouze šest z nich jsou ženy – a to včetně samotné předsedkyně Evropské komise. Podle informací deníku Times of Malta bude usilovat o výměnu za ženskou kandidátku například v případě Malty, která jmenovala státního úředníka Glenna Micallefa. Ačkoliv šéfka komise nemůže kandidáta odmítnout na základě pohlaví, podle zdrojů listu si Maltu vybrala také proto, že navrhla nejméně zkušeného uchazeče o post.

Von der Leyenová by měla znát všechna jména do konce srpna a přibližně v polovině září s nimi seznámit veřejnost. „Nyní probíhá proces, kdy se na základě kandidátů a programu Evropské komise přesněji definují portfolia,“ sdělil ve FLOW premiér Petr Fiala. Potvrdil také, že Česko bude usilovat o ekonomické portfolio. „Přál bych si, aby měl český eurokomisař pod sebou generální ředitelství, a aby tak měl výkonnou pravomoc – k tomu směřujeme.“

Původně vláda zvažovala celkem tři jména – kromě ministra Síkely šlo o kandidáty v evropských volbách Danuši Nerudovou (STAN) a Marcela Kolaju (Piráti). Zatímco Nerudová se jako lídryně kandidátky Starostů dostala do europarlamentu společně s Janem Farským, bývalého místopředsedu Evropského parlamentu Kolaju z druhého místa přeskočila Markéta Gregorová. Ta tak nakonec bude za Piráty jedinou europoslankyní.

Fiala v rozhovoru potvrdil, že bude moci o kandidátovi na post eurokomisaře s von der Leyenovou mluvit v pátek v rámci mezinárodní bezpečnostní konference Globsec Forum, která se letos poprvé koná v Praze. Šéfka komise na Pražském hradě převezme ocenění za přínos v oblasti mezinárodní spolupráce.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS