ČRo Plus: Kvóty pří výběru eurokomisařů fungovat nebudou, říká Veronika Vrecionová

28. srpna 2024
ČRo Plus: Kvóty pří výběru eurokomisařů fungovat nebudou, říká Veronika Vrecionová

(ČRo Plus) Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala vlády členských zemí, aby na eurokomisařský post návrhly dvě osoby, muže i ženu. Žádná však této žádosti dosud nevyhověla. „Smlouvy nic takového neříkají, je na každé zemi, koho se rozhodne vyslat,“ popisuje v pořadu Pro a proti europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Jak vnímáte žádost Ursuly von der Leyenové po dvou nominacích? Je dobře, že ji země oslyšely?

Samozřejmě rozumím snaze paní předsedkyně. Určitě je důležité, aby ženy měly stejné příležitosti jako muži. Myslím, že se to děje. Nicméně jsem dlouhodobě odpůrcem jakýchkoliv kvót.

Když máte dva stejně kvalitní kandidáty, tak si myslím, že žena dostane přednost. To se začíná dít přirozeně. Myslím si, že kvóty fungovat nebudou.

Myslíte si, že když Ursula von der Leyenová vznesla prosbu, aby země poslaly kandidátku i kandidáta a země to oslyšely, že to je v pořádku?

Je to v pořádku. Smlouvy nic takového neříkají a myslím si, že je na každé zemi, koho se rozhodne vyslat a jakého kandidáta zvolí. Rozhodně si myslím, že je správné, že země takto reagovaly a poslaly každý jednoho kandidáta. Vybraly toho, koho považují za nejlepšího.

Paní europoslankyně, vy jste několikrát řekla, že výběr pouze jednoho kandidáta je dobrý také proto, že členská země chce vyslat toho nejlepšího, aby získal to nejlepší a nejzajímavější portfolio. Nemůže právě to, že jsme nevyhověli Ursule von der Leyenové a poslali jen jednu nominaci, oslabit portfolio, které kandidát Jozef Síkela (STAN) získá? V našem vysílání to připustil i jako teoretickou možnost ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Považuji to za naprostý nesmysl. Nedává to žádný smysl. Proč by to mělo oslabovat portfolio? Dva kandidáty neposlala vůbec žádná země, takže jsme na tom všichni úplně stejně. Tento argument považuji za úplný nesmysl.

Abych to upřesnila, von der Leyenová skládá a přerozděluje portfolia podle své představy fungování Komise. Víme, že ve středu odmítla maltského kandidáta a požádala, aby Malta nominovala ženu. Nebude to tedy hrát značnou roli v síle portfolia kandidátů a kandidátek?

Nemyslím si, že to bude hrát roli a rozhodně to nebude oslabovat naši vyjednávací pozici. Všechny země poslaly jenom jednoho kandidáta, takže to fakt považuji za naprostý nesmysl.

Ale ráda bych ještě reagovala na to, co kolegyně Šprincová říkala, že v této otázce Česká republika zaostává. Vždyť vidíte, že všechny členské země se rozhodly poslat pouze jednoho kandidáta, je tam jenom šest žen. To znamená, že my rozhodně nikterak nezaostáváme.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství