iDNES.cz: Lidé nás ale volí proto, aby měli za domem hřiště nebo abychom jim postavili obchvat města, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba

27. srpna 2024
iDNES.cz: Lidé nás ale volí proto, aby měli za domem hřiště nebo abychom jim postavili obchvat města

(iDNES.cz) Rozvoj jižních Čech brzdí nedostavěná D3 nebo zpackaná digitalizace stavebního řízení. V rozstřelovém duelu na iDNES.cz se na tom shodli hejtman Martin Kuba z ODS a jeho nejvážnější vyzyvatel Roman Kubíček, stávající poslanec hnutí ANO.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Naopak odlišné názory mají oba politici na chystané úpravy v rozpočtovém určení daní pro kraje a obce nebo na dopravní infrastrukturu v regionu.

Hejtman Kuba by ale byl v záležitosti zpoplatnění silnic první třídy pro nákladní dopravu mnohem opatrnější a raději by se nechal přesvědčit konkrétními daty. Podle něj existují studie, které efektivitu zpoplatnění silnic první třídy zpochybňují.

„Je důležité si uvědomit, kdo na to ve finále doplatí. Protože to nakonec může zaplatit ze své kapsy například zákaznice, jež si půjde koupit jogurty nebo vajíčka, které se v kamionech převážejí. Nezaplatí to totiž nikdo jiný než koncový spotřebitel,“ varuje Martin Kuba.

Ten následně kritizoval hnutí ANO za špatnou dopravní situaci v Českých Budějovicích. „Problém v Českých Budějovicích jsou mosty přes Vltavu. Půlka města je na jedné a půlka na druhé straně řeky.“

„Máme tedy připravený most do Papírenské, dále propojení z ulice Milady Horákové na silnici do Českého Krumlova: to jsou projekty, na které se čeká roky a v tom mám výtku na hnutí ANO, které vedlo České Budějovice osm let,“ kritizuje svého protikandidáta Kuba.

Odlišný názor mají lídři ODS a ANO také na novelu zákona o rozpočtovém určení daní, kterou letos schválila vláda. Díky ní by mohly kraje získat z rozpočtu dalších 11 miliard korun, v případě Jihočeského kraje by se jednalo o několik stovek milionů.

Podle hejtmana Martina Kuby je ale Kubíčkem zmiňované „syslení“ měst a obcí skutečným problémem. Například Praha má podle něj na svém účtu desítky miliard korun, které nestačí utrácet. „Jsme stále jeden stát a přijde mi nesmyslné, aby si obce nechávaly peníze na svém účtu, a přitom jsme byly jako Česká republika neustále v rozpočtovém dluhu,“ argumentuje jihočeský hejtman z ODS Martin Kuba.

„Lidé nás ale volí proto, aby měli za domem hřiště nebo abychom jim postavili obchvat města,“ říká Kuba.

Pro hejtmana i jeho protikandidáta je tedy klíčová dostupná zdravotní péče, oprava stávajících a výstavba nových regionálních silnic, dostupné bydlení pro lékaře či učitele a v neposlední řadě i záměr na výstavbu malého jaderného reaktoru v regionu.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení