CNN Prima News: Senát schválil korespondenční volbu ze zahraničí

21. srpna 2024
CNN Prima News: Senát schválil korespondenční volbu ze zahraničí

(CNN Prima News) Češi budou moci pohodlně volit z ciziny. Umožní to Senátem čerstvě schválená novela, která zavádí korespondenční volbu. Vláda a opozice svedly o novelu tuhý boj, přičemž jeden z argumentů proti jejímu schválení zněl, že by někdo mohl svůj hlas odevzdat dvakrát. Podle senátora Zdeňka Nytry (ODS) na to ale ve volební úpravě mysleli. Zásadní bezpečnostní prvek je podle něj voličský průkaz. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Celou debatu se Zbyňkem Nytrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Člověk musí být pochopitelně zapsán v seznamu voličů a musí mít vystaven voličský průkaz,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Zdeněk Nytra. „Když chce volit korespondenčně, tak musí průkaz vložit do obálky, dá se tedy kontrolovat, že nevolil dvakrát,“ vysvětlil Nytra. Dodal, že stoprocentní to samozřejmě není, protože chybu může udělat třeba volební komise.

Zároveň uvedl, že bude možné přehlasovat svoji korespondenční volbu. „Volič se musí fyzicky dostavit na zastupitelský úřad. Fyzická účast má přednost,“ doplnil Nytra s tím, že s sebou ale bude muset mít voličský průkaz.

Senátní schválení novely se čekalo nejen kvůli tomu, že hlasování poštou pro krajany prosazovali senátoři po dvě desetiletí, ale nezískali pro to podporu Sněmovny. Aktuální poslaneckou úpravu, která vycházela z předlohy ministerstva vnitra, podpořily všechny senátní výbory, které se jí zabývaly. Zastánci hlasování poštou poukazovali na to, že je tato metoda běžná ve většině evropských zemí a že je nutné zpřístupnit volební právo i Čechům žijícím v cizině, pro které hlasování leckdy znamená urazit stovky kilometrů na nejbližší zastupitelský úřad.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09