Předseda Senátu Miloš Vystrčil: Veletrh Země živitelka přispívá k tomu, abychom byli v zemědělství na špici

22. srpna 2024
Předseda Senátu Miloš Vystrčil: Veletrh Země živitelka přispívá k tomu, abychom byli v zemědělství na špici

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil se zúčastnil slavnostního zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Ve svém projevu zdůraznil důležitost společného setkávání zemědělců a potravinářů společně s laickou a odbornou veřejností. Letošní ročník Země živitelky je jubilejní, koná se už po padesáté.

„Zemědělství se vyvíjí a mě těší, že i Země živitelka přispívá k tomu, abychom z hlediska vývoje a toho, jakým způsobem používáme moderní technologie, byli na špici,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém úvodním proslovu.

„Často se bavíme o budoucnosti zemědělství, a proto jsem velmi rád, že na agrosalonu máme také ‚dětský zemědělský svět‘, kde se snažíme děti přimět k tomu, aby se zemědělství věnovaly a uvědomily si, že výroba potravin a chov dobytka jsou základem pro to, abychom mohli být samostatnou, svébytnou a sebevědomou zemí. A že k tomu potřebujeme lidi, kteří skutečně umí obdělávat půdu, chovat dobytek a zároveň se chovají způsobem, který je udržitelný,“ doplnil předseda Vystrčil.

Zemi živitelku kromě něj svými projevy zahájili také ministr zemědělství Marek Výborný, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Po slavnostním začátku veletrhu se předseda Senátu seznámil s jeho letošní novinkou, odborným programem, který se věnuje takzvanému Smart farmingu. Ten se zaměřuje na technologické novinky v zemědělství včetně dronů či využití umělé inteligence. Dále předseda Vystrčil společně s předsedou vlády Petrem Fialou a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem absolvovali prohlídku veletrhu, kde navštívili stánky zemědělců a výrobců potravin, stejně jako stánek Kraje Vysočina.

Agrosalon Země živitelka prezentuje nejširší nabídku zemědělských oborů na jednom místě. Letos se v rámci kulatého výročí představuje více než 600 vystavovatelů a přes 300 kusů hospodářských zvířat. Veletrh potrvá do 27. srpna.

Předseda Senátu se tématu zemědělství věnuje kontinuálně. V lednu tohoto roku ve spolupráci s Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu v horní parlamentní komoře uspořádal konferenci „Budoucnost českého zemědělství“, která se zabývala zejména novými výzvami v této oblasti.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR