Je pravda, že řada podnikatelů byla zaskočena

24. září 2012
Je pravda, že řada podnikatelů byla zaskočena

Když minulý týden narychlo odešli z čela dvou klíčových státních proexportních institucí jejich ředitelé, objevila se řada spekulací. Šlo o politický tlak? Nebo oba ředitelé ve svých funkcích selhávají? Ministr průmyslu Martin Kuba ale na výměně šéfů České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) nic neobvyklého nevidí.


Věděl jste dopředu, že chtějí oba ředitelé podat rezignaci? 

Respektujeme jejich rozhodnutí. Pro nás je důležité, aby obě ty společnosti plnily funkci, kterou plnit mají, a aby podpora českého exportu ve finančním sektoru, který tyto dvě společnosti zajišťují, fungovala. 

 Tak rychlý konec, to je dost nestandardní, nepřijde vám? Jak budete situaci řešit?
 

Zástupci ministerstev průmyslu a financí se už sešli a v obou těch organizacích byli pověření vedením lidé (Milan Šimáček vede EGAP, Miroslav Kubišta vede ČEB, pozn. red.). V nejbližších dnech by měly dozorčí rady a představenstva obou společností schválit a zveřejnit podmínky pro výběr člena představenstva v postavení generálního ředitele. Proběhne standardní výběrové řízení. Z mého pohledu je důležité, aby zůstala zachována funkčnost obou organizací, a myslím si, že to jsou organizace, které vede širší tým lidí a nestojí pouze na jedné postavě generálního ředitele. 

 Selhali Tomáš Uvíra a Karel Pleva ve svých funkcích? Proto museli odejít? 

K tomu můžu říct, že je to jejich osobní rozhodnutí. Pokud by byli odvoláni, tak to bychom komentovat museli. Osobní rozhodnutí respektuji, beru na vědomí. Musíme udělat všechny kroky k tomu, aby byl zajištěn standardní chod obou organizací tak, aby neohrožoval český export a jeho vývoj. A ten je teď ve velmi dobré fázi. Je tahounem ekonomiky, v absolutní hodnotě za první pololetí je na tom oproti loňskému roku asi o 130 miliard líp. To je to klíčové. Pro mě je důležité, abychom s novým vedením pokračovali v tom, co my teď jako ministerstvo říkáme: že všechny organizace, jako je to ministerstvo průmyslu a obchodu, proexportní agentura CzechTrade, EGAP nebo ČEB, musejí vytvářet kooperačně služby tak, aby byly přístupné a jednoduché pro malé a střední podniky. Aby se rozšiřoval počet podniků, které dokážeme vtáhnout do exportní ligy. To je klíčový požadavek. 

 Vrátím se k ředitelům Uvírovi a Plevovi. Není to divné, když se exportu daří, že odcházejí z vedení? 

To spolu úplně nesouvisí. Že se exportu daří, není práce EGAP a ČEB. 

 Velcí podnikatelé si nicméně změny všimli a sami tvrdí, že to v této době není zrovna šťastné...
 

Tu informaci, že je řada z nich zaskočena, jsem taky dostal. Myslím si nicméně, že toto jejich rozhodnutí nebude mít dopad na celý systém. 

(Autor: Kateřina Eliášová)


MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města