Ministryně obrany Jana Černochová k 21. srpnu 1968: Nesmíme zapomenout na odvahu těch, kteří se postavili tyranii

21. srpna 2024
Ministryně obrany Jana Černochová k 21. srpnu 1968: Nesmíme zapomenout na odvahu těch, kteří se postavili tyranii

(www.army.cz) 56. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy si dnes před budovou Českého rozhlasu v Praze připomněli nejvyšší představitelé státu v čele s prezidentem Petrem Pavlem. Věnec k pamětní desce položila také ministryně obrany Jana Černochová v doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky.

Československo začala obsazovat vojska států Varšavské smlouvy (Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky) v noci na 21. srpna 1968. Skončilo tak období takzvaného pražského jara – pokusu československých komunistů o nastolení takzvaného socialismu s lidskou tváří. Právě rozhlas se tehdy nejvíce postaral o informování obyvatel. I když se okupanti snažili zpomalit šíření informací, většina národa zjistila, co se děje, už v noci. U Československého rozhlasu se také sovětští vojáci střetli s neozbrojeným protestujícím davem. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 137 mrtvých, zhruba 500 těžce a stovky lehce zraněných.

Podle ministryně obrany Jany Černochové nikdy nesmíme zapomenout na odvahu těch, kteří se postavili tyranii, ani na temnou kapitolu našich dějin, kdy byla naše národní hrdost a vlastenectví pošlapávány dalších více než dvacet let. „Kreml se nemění. Stále využívá tradiční nástroje, jako jsou tanky, vydírání a lži, aby uspokojil své imperiální choutky. Události roku 1968 jsou pro nás mementem, jak křehká je svoboda a demokracie a jak rychle mohou být ztraceny. Naše vlastní zkušenost nám proto velí podporovat naše přátele, kteří čelí barbarským útokům Ruska, usilují o totéž, co už máme, a neváhají za to bojovat a umírat. Proto vojensky, humanitárně i diplomaticky podporujeme Ukrajinu, která se statečně brání,“ napsala ministryně Jana Černochová na síti X.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu