Petr Fiala k výročí invaze: Svoboda není přirozená, každá generace si ji musí zasloužit

21. srpna 2024
Petr Fiala k výročí invaze: Svoboda není přirozená, každá generace si ji musí zasloužit

(www.novinky.cz) Politici i veřejnost si ve středu před budovou Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici na pražských Vinohradech připomněli 56. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Premiér Petr Fiala označil rok 1968 za hořké memento, které ukazuje, co znamená převzít odpovědnost za svůj stát. Vyzdvihl význam svobody, která není samozřejmá.

„Pražské jaro, události roku 1968, ale také roku 1969 a normalizace by pro nás měly zůstat poučením, jak cenná je lidská svoboda, otevřená společnost, jak důležitá je skutečná politická pluralita a jak zásadní je naše ukotvení v západním světě,“ řekl ve svém projevu premiér Petr Fiala před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze.

Připomněl odhodlání pracovníků rozhlasu v srpnu 1968, kteří se snažili co nejdéle vysílat pravdivé a necenzurované informace o stavu země i o invazi vojsk Varšavské smlouvy a nepodvolit se okupantům.

„Rok 1968 není jen heslo z učebnic, ale hořké, živé a naléhavé memento, co to znamená převzít odpovědnost za svůj stát,“ zdůraznil premiér Fiala.

Hrdí a odhodlaní občané tím Moskvě ukázali svou morální převahu. Veřejný prostor ale nakonec ovládla přetvářka a rezignace. Události z šedesátých let podle něj ukázaly, že svoboda je nedělitelná.

„Svoboda nemůže fungovat s výhradami, poznámkami pod čarou. Svoboda je věc, která je lidem přirozená, ale není samozřejmá. Každá generace si ji musí zasloužit tím, jakými hodnotami měříme svůj život, jakým příkladem jdeme ostatním a zda máme dost odvahy svoji svobodu prosazovat a bránit,“ dodal Petr Fiala.

Projev premiéra Petra Fialy na pietním aktu k výročí okupace Československa 21. srpna

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS