Předseda Vystrčil u Českého rozhlasu: Lidé v roce 1968 bojovali slovem proti tankům, beze zbraní proti zbraním. To jsou příběhy, na které můžeme být hrdí

21. srpna 2024
Předseda Vystrčil u Českého rozhlasu: Lidé v roce 1968 bojovali slovem proti tankům, beze zbraní proti zbraním. To jsou příběhy, na které můžeme být hrdí

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil spolu s 1. místopředsedou Jiřím Drahošem a předsedou školského výboru Jiřím Růžičkou u budovy Českého rozhlasu v Praze uctili památku padlých při srpnové okupaci Československa v roce 1968. Předseda Vystrčil při příležitosti 56. výročí zdůraznil, že na 21. srpen 1968 jako národ můžeme a máme být hrdí.

„Jsme tady před Českým rozhlasem, kde se 21. srpna 1968 pracovníci Československého rozhlasu rozhodli bojovat – bojovat slovem, bojovat hlasem proti tankům, proti samopalům. Zároveň do ulic vyšly desetitisíce lidí nejen v Praze, ale v mnoha dalších městech a ti také bojovali proti tankům, proti samopalům a bojovali beze zbraní. Na to si myslím, že máme být hrdí. Přinesli jsme oběti, na které nesmíme zapomínat a měli bychom si je všichni připomínat,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil před budovou Českého rozhlasu.

Celý textový přepis projevu předsedy horní parlamentní komory je dostupný na tomto odkaze.

Senátoři v čele s předsedou Vystrčilem položili u budovy rozhlasu květinový věnec. Projevy při pietním aktu pronesli rovněž – prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, premiér Petr Fiala a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

V noci z 20. na 21. srpen v roce 1968 vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. První den okupace bylo v celém Československu zabito nebo smrtelně zraněno 58 lidí.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR