Jana Černochová: Za výnosy ze zmrazených ruských aktiv bude pořízena i munice pro Ukrajinu

20. srpna 2024
Jana Černochová: Za výnosy ze zmrazených ruských aktiv bude pořízena i munice pro Ukrajinu

(www.army.cz) Česká republika získala další významný zdroj prostředků, které využije na financování dodávek tolik potřebné velkorážové munice pro Ukrajinu. Jedná se o výnosy z financí zmrazených v zemích Evropské unie ruské centrální bance poté, co Rusko zahájilo začátkem roku 2022 svou agresi proti Ukrajině.

Členské státy EU v květnu 2024 rozhodly, že výnosy ze zmrazených ruských aktiv budou použity právě na okamžitou vojenskou podporu Ukrajiny. Celková výše těchto prostředků je 1,4 miliardy eur a část z nich bude moci využít Ministerstvo obrany ČR. Jedná se o jedinečnou příležitost, jak Ukrajinu rychle a efektivně podpořit díky financím, které původně patřily Rusku.

„Jsem ráda, že se na této nové formě vojenské podpory Ukrajině bude Česká republika podílet. Jedná se o další ukázku důvěry našich zahraničních partnerů v efektivitu české muniční iniciativy. Právě na základě úspěchu této iniciativy nás Evropská unie před několika týdny oslovila, abychom výnosy ze zmrazených ruských aktiv využili k pořízení munice pro Ukrajinu,“ vysvětluje ministryně obrany Jana Černochová.

Postup bude obdobný jako v jiných případech z takzvané muniční iniciativy. Ministerstvo obrany bude podle požadavků dárce peněz – tedy v tomto případě Evropské unie – zprostředkovávat pořízení munice tak, aby byly naplněny urgentní vojenské potřeby specifikované ukrajinskou stranou.

Dodávky munice financované z výnosů zmrazených aktiv ruské centrální banky proběhnou v nejbližších měsících. Jedná se tedy o důležitou pomoc obraně Ukrajiny, která se brzy projeví přímo na bojišti.

„I v tomto případě jde o dodávky citlivého vojenského materiálu zemi, která je ve válce proti agresorovi. Nelze tedy sdělit další podrobnosti, protože bychom tím pomoc Ukrajině mohli ohrozit. Můžu nicméně říct, že díky využití výnosů ze zmrazených ruských financí, uvolněných Evropskou unií, dokážeme Ukrajině dodat několik stovek tisíc kusů velkorážové munice,“ dodává ministryně Černochová.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu