Ministryně Jana Černochová přijala zlaté armádní olympioniky z Paříže

15. srpna 2024
Ministryně přijala zlaté armádní olympioniky z Paříže

(www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová dnes přijala úspěšné sportovce z Armádního sportovního centra Dukla, a to praporčíky Josefa Dostála a Martina Fuksu. Oběma se podařilo na XXXIII. letních olympijských hrách v Paříži získat zlatou medaili.

„Naši Dukláci byli na pařížské olympiádě svými skvělými výkony rozhodně vidět. Dnes jsem měla příležitost osobně pogratulovat a poděkovat za jejich reprezentaci a fantastické výkony alespoň dvěma z nich, a to rovnou zlatým medailistům,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová, která se na resortu setkala s rychlostními kanoisty Dostálem a Fuksou. Spolu s nimi dorazil také ředitel ASC Dukla plukovním Pavel Benc.

„Je mi ctí, že mohu ve světě reprezentovat nejen Českou republiku, ale i její armádu,“ uvedl během setkání praporčík Josef Dostál. Ten pak spolu s kanoistou Fuksou darovali ministryni plyšového maskota her, a to tzv. červenou frygickou čapku. Ta se v období Francouzské revoluce stala symbolem svobody a nezávislosti a od té doby ji sami Francouzi mají vyobrazenou na bustách na radnicích po celé zemi i na poštovních známkách.

Sportovcům Dukly se podařilo na hrách v Paříži vybojovat tři z celkových pěti českých medailí. Kromě zmíněných dvou zlatých, to byla i jedna bronzová. Tu získala Nikola Orgoníková v hodu oštěpem. Sportovkyně se ale bohužel přijetí na ministerstvu nemohla zúčastnit, z důvodu své účasti na dalších závodech.

Ministryně během setkání také poděkovala za práci a výsledky i osobním trenérům, členům realizačních týmů a šéftrenérům armádních oddílů Dukly. „Velké poděkování za skvělou reprezentaci ale patří všem našim sportovcům z olympijského týmu, kteří svými výkony hrdě hájili české barvy na olympiádě v Paříži,“ dodala ministryně Jana Černochová.

Armádní sportovní centrum Dukla je centrem Ministerstva obrany ČR, jehož úkolem je příprava vybraných sportovců ke státní a resortní sportovní reprezentaci. V současné době se Dukla zabezpečuje přípravu například nejlepších českých atletů, cyklistů, kanoistů, lyžařů, moderních pětibojařů, parašutistů, sportovních střelců, veslařů a vodních slalomářů.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu