Studenti úspěšně dokončili dobrovolné vojenské cvičení

14. srpna 2024
Studenti úspěšně dokončili dobrovolné vojenské cvičení

(www.army.cz) Studenti středních škol, kteří se v červenci a srpnu 2024 zúčastnili dobrovolného vojenského cvičení u 4. brigády rychlého nasazení, dnes slavnostně složili vojenskou přísahu. Tento pilotní projekt, který probíhal ve vojenském újezdu Hradiště, měl za cíl posílit zájem mladé generace o vojenskou službu a nabídnout jim reálnou zkušenost s armádním výcvikem. Pro mnohé to byla možnost zjistit, jak daleko mají hranice vlastních schopností.

„Jsem hrdá, že vidím tolik mladých tváří, kterým není lhostejná obrana naší země. Věřím, že pro většinu z vás toto dobrovolné vojenské cvičení nebyla jen trochu jiná brigáda a adrenalinové dobrodružství, ale že si silně uvědomujete, že nežijeme v bezpečném světě, ve kterém svoboda naší země a její bezpečí nejsou samozřejmostí. To svědčí o vaší odpovědnosti a já vám za to děkuji,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová s tím, že myšlenka vytvoření podobných letních kurzů pro středoškoláky byla jedním z cílů, s nimiž nastupovala na rezort. „V následujících několika týdnech armáda vyhodnotí celý kurz a začne se připravovat na příští rok,“ dodala Černochová.

Podle náčelníka generálního štábu generálporučíka Karla Řehky je letošní DVC pro středoškoláky pilotní běh, který by armáda chtěla do budoucna rozšířit. „Ten přínos je pro nás obrovský, můžeme lépe komunikovat s veřejností a s mladou generací. Zároveň to pro nás má rekrutační potenciál, můžeme jim ukázat co jim jako armáda můžeme nabídnout. V neposlední řadě nám to pomáhá vytvářet zálohy, což je pro nás důležité, protože nemáme povinnou vojenskou službu. Snažíme se vylepšit náš rekrutační proces, a na základě poznatků z DVC inovovat a přenášet nové poznatky nejen do výcviku, ale právě i do rekrutačního procesu,“ uvedl náčelník generálního štábu.

Během cvičení si dobrovolníci vyzkoušeli střeleckou přípravu, pohyb po bojišti, chemickou ochranu, orientaci v terénu a další klíčové vojenské dovednosti. Všichni vědí, že to je jen základ, ale bez prvního kroku se nedá udělat ten druhý. Měřitelný pokrok ukazuje fyzická zdatnost. Při vstupních testech uspělo jen 30 % účastníků a jeden byl hodnocen nejlepší známkou. Díky mnoha naběhaným kilometrům a stovkám kliků u výstupních testů uspělo 70 % a 13 účastníků bylo hodnoceno za jedna. I u ostatních došlo k velkému pokroku, a to jen za tři týdny intenzivního výcviku.

Tím, že dokončili výcvik, se naučili, jak zapřít sami sebe, překonávat překážky a uspět tvrdou prací, což se jim bude hodit i v civilním životě. Někteří se rozhodli spojit svůj budoucí život se 4. brigádou rychlého nasazení, u které absolvovali výcvik. Výcviku se účastnilo téměř 100 vojáků a 69 z nich jej dokončilo. Z toho 30 projevilo zájem u brigády sloužit, dva u dalších jednotek AČR a deset se rozhodlo pro vstup do aktivní zálohy. Těšíme se na další společné kroky. U 7. mechanizované brigády se výcviku účastnilo celkem 41 studentů.

Děkujeme všem instruktorům a zabezpečení od 44. lehkého motorizovaného praporu, kteří tento výcvik připravili.

Zvláštní význam má i finanční podpora, kterou účastníci cvičení vybrali pro Vojenský fond solidarity. Tento fond pomáhá rodinám vojáků, kteří se ocitli v obtížné životní situaci. Částka 10 000 Kč, kterou účastníci věnovali, je výrazem jejich solidarity a společenské odpovědnosti.

Děkujeme rodinám, které vyprovázely své děti na dobrovolné vojenské cvičení. Domů se jim vrací mladí dospělí, na které mohou být právem hrdí, stejně jako my.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu