Události, komentáře ČT24

12. srpna 2024
Události, komentáře

(ČT 24) Přestože inflace v červenci meziročně překvapivě vzrostla, zatím není důvod si myslet, že v tom bude i pokračovat, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

V červenci inflace vzrostla o dvě desetiny procentního bodu na 2,2 procenta. Číslo patří v evropském srovnání k těm lepším, ekonomové a centrální bankéři však věřili v pozitivnější výsledek. Důvodem mírného nárůstu je hlavně zpomalení zlevňování potravin.

Skopečka zvýšení inflace příliš nepřekvapilo. „Vždy jsem říkal, že inflační tlaky (...) jsou natolik výrazné, že bych byl v těch odhadech poklesů opatrnější,“ poznamenal Jan Skopeček. Přesto vývoj nepokládá za žádnou katastrofu. „Pro nás jako Českou republiku je velmi důležité, že se blížíme tomu dvouprocentnímu cíli,“ dodal s tím, že se tak zvýší důvěra podniků a spotřebitelů v ekonomiku, což by mělo vést k dalšímu poklesu inflace.

Z nárůstu inflace v předchozích letech, kdy dosahovala i dvojciferných hodnot, viní Skopeček kromě války na Ukrajině a růstu cen energií také dřívější špatnou rozpočtovou politiku. Podle něj mohlo mít Česko v ekonomicky dobrých letech trochu opatrnější měnovou politiku a trochu vyšší úrokové sazby. „Tu inflaci jsme si zavinili v uvozovkách do velké míry sami,“ myslí si místopředseda dolní komory Jan Skopeček.

Skopeček zmínil ještě další proinflační tlaky, které hrozí, a sice přílišný růst mezd a platů a riziko vysokých deficitů českých veřejných rozpočtů. „To Česká národní banka (ČNB) i oficiálně komunikuje jako inflační riziko,“ vysvětlil Skopeček. Naopak zmínil protiinflační tlak, kterým je dle něj vývoj světové ekonomiky nebo hospodářství Německa, na kterém je to české velice závislé.

Jak zlepšit stav ekonomiky

Podle Skopečka nedosahuje česká ekonomika svého potenciálu a trpí strukturálními problémy, což se podepisuje i na jejím současném pomalém růstu. „Firmy málo investují, lidé utrácet nechtějí,“ popsal Skopeček. Myslí si, že rozpočtová politika vlády optimismus v ekonomice o moc zvýšit nemůže, politici by ale mohli třeba dávat více peněz do veřejných investic. „Spíše sázím na ty soukromé, nikoliv veřejné investice,“ přiznal však Skopeček.

Skopeček připustil, že by mohl schodek rozpočtu klesat rychleji, ale poznamenal, že ve vládní koalici jsou strany, které jsou prý méně rozpočtově odpovědné než třeba jeho strana ODS, proto se shoda na větším šetření hledá těžko. Podle něj je dobře, že se alespoň po letech trend utrácení změnil a současný kabinet začal rozpočet konsolidovat, ačkoliv pomaleji, než by se mu samotnému zamlouvalo.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice