Eva Decroix zastupovala Českou republiku na největší meziparlamentní delegaci na Taiwanu; připomněla zde odkaz Jaroslava Kubery

1. srpna 2024
Eva Decroix zastupovala Českou republiku na největší meziparlamentní delegaci na Taiwanu; připomněla zde odkaz Jaroslava Kubery

(www.ods.cz) Zákonodárci z celého světa se tento týden sešli na IPAC Summitu v Taipei, dosud největší meziparlamentní delegaci na Taiwanu. Zákonodárci zde přijali rezoluci, ve které se zavazují usilovat o podporu oprávněných nároků Taiwanu na smysluplnou účast v mezinárodních multilaterálních organizacích. Českou republiku zastupovala Eva Decroix, předsedkyně sněmovního podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí a spolupředsedkyně IPAC za ČR.

IPAC Summitu se zúčastnilo 49 členů parlamentů z 24 zemí Evropy, Asie i Latinské Ameriky a stal se tak největší parlamentní delegací, která kdy Taiwan na důkaz demokratické solidarity navštívila. „Již sám tento fakt znamená úspěch, protože vyjadřuje Taiwanu velmi silnou podporu od zákonodárců napříč politickým spektrem,“ uvedla poslankyně Eva Decroix.

Jedním z hlavních témat summitu bylo rostoucí napětí kolem Taiwanu a Jihočínského moře, které může mít globální dopady. Blokáda nebo vojenské obsazení této oblasti by mohly vážně narušit světový obchod, zejména dodávky polovodičů, klíčové komponenty pro moderní technologie, z nichž mnoho pochází z Taiwanu. Výpadky v dodávkách by zasáhly nejen asijské trhy, ale i Evropu a zbytek světa, což by způsobilo ekonomické šoky a narušilo globální dodavatelské řetězce. „Cílem summitu bylo mimo jiné lépe definovat ekonomická rizika vyplývající z možné eskalace konfliktu. Ta by se nás dotkla totiž velmi výrazně všech,“ řekla Decroix.

Vztahy mezi Českou republikou a Taiwanem jsou na velmi vysoké úrovni. Významnou roli zde sehrál bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera, kterého Eva Decroix zmínila i ve svém úvodním projevu. „Navzdory tlaku a výhrůžkám se předseda Senátu Jaroslav Kubera rozhodl v roce 2019 oficiálně navštívit Taiwan. Na jeho odkaz navázali i další čeští zástupci. Díky těmto lidem máme dnes s Taiwanem velmi plodnou spolupráci,“ sdělila Decroix. Uvedla také, že pro Taiwan může být přínosná i historická zkušenost České republiky. „I naše země dokázala najít cestu k sebevědomé zahraniční politice založené na respektu k hodnotám a úzkém vztahu k podobně smýšlejícím státům. Můžeme ukázat cestu dalším, že stojí za to mít odvahu,“ dodala Decroix.

Čtvrtý IPAC Summit se konal 30. a 31. července v Taipei za účasti významných taiwanských představitelů, včetně prezidenta a viceprezidentky. Summit plynule navázal na předchozí ročník, který se uskutečnil v Praze.

Projev Evy Decroix na IPAC Summitu v Tapei.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady