Zdravotnictví, doprava a školství, to jsou mé priority pro zodpovědný rozvoj Středočeského kraje, říká kandidát na hejtmana Jan Skopeček

1. srpna 2024
Zdravotnictví, doprava a školství, to jsou mé priority pro zodpovědný rozvoj Středočeského kraje, říká kandidát na hejtmana Jan Skopeček

(Náš region střední Čechy) V čele kandidáty SPOLU se Jan Skopeček uchází o křeslo středočeského hejtmana. „Největší prioritou je jednoznačně zodpovědný rozvoj kraje ve všech směrech, především pak ve zdravotnictví, dopravě a školství. To jsou témata, která pálí nejvíce občanů kraje,“ říká Skopeček v rozhovoru. „Že to nejsou jen sliby se každý může přesvědčit na výsledcích práce našich radních a zastupitelů,“ dodává.

O post hejtmana Středočeského kraje se ucházíte jako lídr kandidátky SPOLU. V čem je podle vás pro střední Čechy výhoda toho, že zde opět spojily síly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL?

Středočeský kraj je místem, kde mají tradičně silnou voličskou základnu jak jednotlivé strany, tak samotná koalice SPOLU. My jako politici víme, že toto spojení nám lidsky funguje, a občané jako voliči nám opakovaně ukázali, že jim dává smysl, a umí ocenit to, že se umíme domluvit s pozitivně spolupracovat. To je sama o sobě výhoda, že jako strany napravo od středu netříštíme síly, ale od počátku dáváme jasně najevo, že pracujeme společně. Za největší výhodu kandidátky SPOLU osobně považuji to, že je plná zkušených komunálních politiků – starostů, místostarostů, radních a zastupitelů, stejně tak jako inspirativních osobností, které dlouhodobě pomáhají svému okolí. Za všechny kandidáty hovoří především jejich práce a mně je ctí stanout v jejich čele. Vím, že mi záda budou jistit, a pro Středočechy dělat to nejlepší opravdoví profesionálové.

Pojďme k programu. Co je vaší největší prioritou pro následující volební období?

Jednoznačně je to zodpovědný rozvoj kraje ve všech směrech, především pak ve zdravotnictví, dopravě a školství. To jsou témata, která pálí nejvíce občanů kraje, a nejen já sám, ale všichni naši kandidáti nabízíme své zkušenosti k tomu, abychom věci posunuli kupředu a našli efektivní a funkční řešení. Pravdou je, že letošní krajské volby provází trochu jiné okolnosti, než ty předešlé, kdy jsme kraj přebírali po předchozím vedení v ne úplně ideálním stavu. I díky tvrdé práci našich radních a zastupitelů, z nichž mnohé opět naleznete na kandidátce SPOLU, se nám podařilo kraj postavit na nohy. Jenže čtyři roky jsou bohužel v politice často krátká doba. Chceme tedy na předchozí práci navázat, dát věci ještě více do pohybu, dokončit klíčové velké projekty a dobře připravit projekty nové. Nejsou to jen plané sliby, každý se může přesvědčit, že víme, jak na to.

Tak tedy popořadě, začneme u zdravotnictví. Co je potřeba řešit v této oblasti?

Absolutní prioritou je, aby zdravotní péče v kraji byla pro každého na špičkové úrovni a dobře dostupná. Do Středočeského kraje přivedeme nové praktické, dětské i zubní lékaře, kterých je v některých regionech bohužel stále nedostatek. Provoz ordinací budeme podporovat i finančně, podporovat budeme otevírání nových ordinací, a pomůžeme lékařům i s administrativní zátěží, aby pro ně samotné bylo atraktivní pracovat právě u nás v kraji. Že to s kvalitou zdravotnictví myslíme vážně, je vidět už jen na tom, že v současném volebním období jsme jen do nákupu nových přístrojů pro krajské nemocnice investovali přes dvě miliardy korun. Budeme pokračovat v tom, aby systém bezplatné zdravotní péče i nadále fungoval díky dobré komunikaci a spolupráci mezi krajskými, městskými a soukromými nemocnicemi, kterou se nám podařilo nastavit.

Dobrá, přejdeme k dopravě. Jaké jsou zde vaše priority?

Zjednodušeně řečeno, je potřeba, aby dopravní infrastruktura umožňovala rychlejší cesty po Středočeském kraji i mimo něj, především pak do Prahy. Dokončíme již rozdělanou rekonstrukci páteřních krajských silnic, a dopravě ulehčíme i propojením dálnic, které kraj protínají, a vybudováním okruhů dopravně významných krajských měst. Rozhodně je potřeba posílit i regionální hromadnou dopravu, jak železniční, tak autobusovou, přidat spoje tam, kde jsou potřeba, a zajistit u jednotlivých dopravců jejich návaznosti na sebe navzájem. Maximalizujeme využití velkých železničních projektů jako je rychlodráha na Kladno, nebo tunel na Beroun, které nám dávají možnost i pro vybudování P+R parkovišť, čímž se výrazně zlepšení spojení kraje s Prahou. Palčivým tématem je také řešení silného zatížení středočeských silnic kamionovou dopravou. K tomu je potřeba se postavit čelem.

Do třetice tu máme školství. Jaké největší výzvy vidíte ve vzdělávání mladé generace v kraji?

Stejně jako u zdravotnictví, i u školství jsou základními kritérii kvalita a dostupnost. V prvé řadě je potřeba celé školství zmodernizovat tak, aby odpovídalo současným požadavkům na znalosti a dovednosti, které jsou dnes potřeba pro uplatnění se na trhu práce. Tedy ne biflování, jak za dob Marie Terezie, ale moderní přístup s důrazem na rozvoj kreativity, digitální gramotnosti a schopnosti pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence. Tomu musí odpovídat i nabídka studijních a učebních oborů. Důležitý je i rozvoj těch dovedností, které žáci uplatní v praxi v budoucím životě, v tomto ohledu je potřeba ještě prohloubit spolupráci škol se soukromými firmami. Co se dostupnosti týče, tam jsme si jednoznačně vědomi toho, že obzvláště v některých lokalitách u hranic kraje s Prahou je nedostatečná, což ani jinak, než vybudováním nových škol řešit nejde. V ostatních regionech, kde problém není tak markantní bychom chtěli jít cestou rozšiřování kapacit škol stávajících, a to opět zodpovědným způsobem, aby s poklesem populační křivky šlo tyto navýšené kapacity využít například pro zázemí nových odborných učeben. A protože školství není jen o vzdělávání, ale i o celkové duševní pohodě, posílíme i kapacity pedagogicko-psychologických poraden. Ředitelům škol pak můžeme slíbit snížení místy až zcela nesmyslné administrativy, která jim bere čas na to věnovat se tomu, aby jejich škola byla co nejlepší.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice