Alexandr Vondra v podcastu Vysoké napětí: Už brousím nože na grilování komisařů

1. srpna 2024

(www.datarun.cz) Europoslanec Alexandr Vondra dosáhl pro nadcházející volební období na funkci koordinátora konzervativců a reformistů ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. V praxi to znamená významný post, ze kterého bude moci spolurozhodovat o agendě, která se ve výboru objeví. Vondra předem slibuje, že to někteří kandidáti na komisaře nemusí mít při tzv. grilování jednoduché. „Nechceme moc nového Timmermanse,“ říká v podcastu Vysoké napětí. Rozhodnutí vlády svěřit dostavbu jaderných bloků korejské společnosti přivítal, i když přiznává, že z geopolitického hlediska přál o něco víc Francouzům. Alexandr Vondra byl hostem Michala Půra. Podcast Vysoké napětí najdete i na podcastových platformách a YouTube kanále Datarun.

Co také v podcastu Vysoké napětí zaznělo?

O úpravách Green Dealu

Podle mě nedojde k tomu, že by se rušil Green Deal, to ani náhodou. Myslím si, že nikdo teď ani nebude rušit ten cíl - rok 2050 - na to tam většina není. Jako ta uhlíková neutralita. Protože to oni berou v Evropě, jako že to je nějaký náš mezinárodně-právní závazek. Ale bude tam podle mě velká debata o tempu v tom mezidobí. Protože vodík se počítalo, že bude to médium, které bude balancovat nestabilitu fotovoltaiek a větru. Když nebude vodík v dostatečném množství, tak co zbývá? Prodloužit plyn, který emituje CO2 taky, a to samozřejmě pak půjde do té bilance... Tohle bude určitě předmětem velkých diskuzí kvůli mezicílům na rok 2040.

O „povolenkách pro domácnosti“

Je tady velké téma: ETS dvojka.

Abychom to vysvětlili - emisní povolenky pro dopravu, pro vytápění a podobně…

Ano. Prostě nejenom pro velkopodniky, jako jsou elektrárny, teplárny a podobně, ale i pro maloodběratele, lidi, čili nafta, benzín. Jako věc, jak je donutit kupovat elektromobily, že se zdraží nafta a benzín, a zdražení plynu zejména pro vytápění. S uhlím se vlastně už nepočítá, ale plynu. To je samozřejmě politický problém, já jsem na to mnohokrát upozorňoval, nehlasoval jsem pro to, říkal jsem: Teď to nikdo nevnímá, ale pak se to začne blížit a budou volby a bude problém.

O dotacích na elektromobily

Druhá věc, která s tím samozřejmě taky trochu souvisí, jsou závazky ve vztahu k emisím CO2 pro automobilky. To začíná teď nabíhat. Oni nejsou schopni plnit ty plány, protože o elektromobily není zájem. Jsou prostě drahé, není na obzoru nějaké zlevnění. Teď je tady ta konkurence Tesly, my – tedy vláda - jsme byli donuceni, aby se aspoň částečně dotace dávaly na nákup elektromobilů pro podniky, jinak nebylo možno ty evropské peníze utratit. A z tohoto malého objemu - to bude za chvíli vyčerpané, jestli už není - co Tesla? Dvakrát víc než škodovka. My tady ještě pomáháme americké firmě, to je prostě absurdní.

O rozhodnutí o dostavbě Dukovan

Ve stejný den, kdy seděla vláda a oznámila rozhodnutí, že Korejci, nikoliv Francouzi, tak dvě hodiny po té tiskovce jsme měli znovuustavující schůzi naší skupiny europoslanců - přátel jádra. Kterou já jsem kdysi navrhl založit, pak přišli Francouzi a řekli mi: Sašo, fajn, výborný nápad, tak my budeme předsedat a ty budeš jeden z místopředsedů. Já jsem realisticky řekl: No fajn, beru.

Byla ve mně trošku malá dušička, když jsem tam v těch šest večer přicházel, protože šéf - Christophe Grudler se jmenuje - francouzský europoslanec z Alsaska, který má ve Štrasburku promoci jádra na triku, mi posílal plačící emotikony, protože už to hned bylo v médiích, jako že jsme se rozhodli pro Korejce, nikoliv pro Francouze. Tak jsem tam na něj čekal před vchodem, abych to ještě trochu žehlil. A on říkal: Hele, dobrý, dobrý. Důležitý je ten hlavní úkol, že jsme přeci všichni pro tu jadernou renesanci a děláme na tom, protože bez jádra to prostě nemá pro Evropu smysl.

Jsem velmi rád, že vláda toto rozhodnutí udělala. I když kdybych na to nahlížel čistě politicky nebo geopoliticky, tak jsem trochu přál těm Francouzům, musím říct. Já nemám čas ani možnosti ani přístup k tomu, abych něco detailně srovnával. Já vládě věřím. Vysvětlili mi to ministr financí a další, čili fajn, hlavní je, že rozhodli. Nejhorší by bylo to dál odkládat. A z toho, co já mám informace, tak skutečně se rozhodli pro lepší nabídku. Takže to je v pořádku.

Celý rozhovor naleznete na Datarun.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec