Senátorský klub ODS a TOP 09: Zrušení zaručených mezd posílí vyjednávací pozice zaměstnanců a přispěje k flexibilnějšímu pracovnímu trhu

25. července 2024
Senátorský klub ODS a TOP 09: Zrušení zaručených mezd posílí vyjednávací pozice zaměstnanců a přispěje k flexibilnějšímu pracovnímu trhu

(www.ods.cz) Senátorky a senátoři se ve čtvrtek 25. července sešli na 27. schůzi horní parlamentní komory. Na programu mají návrh novely zákoníku práce, petici s názvem Diskriminační podpora v zemědělství nebo rámcovou dohodu mezi EU a Chile. Projednána bude také zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2023, balíček ke zlepšení podmínek stáží nebo doporučení Rady k hospodářské a sociální politice, politice zaměstnanosti a strukturální a rozpočtové politice Česka.

„Klíčovým bodem dnešní schůze je projednání návrhu novely zákoníku práce, které bylo přesunuto o necelý týden dopředu s cílem, aby novela mohla vstoupit v platnost již od 1. srpna letošního roku. Tento termín je zásadní pro stanovení minimální mzdy pro příští rok. Drtivá většina našeho klubu podporuje verzi novely, která k nám přišla ze Sněmovny, včetně zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru. V současné době, kdy Česká republika čelí nedostatku pracovních sil a trh práce je poddimenzovaný, nepředpokládáme, že by toto opatření s sebou neslo významná rizika; naopak věříme, že novela posílí vyjednávací pozice zaměstnanců a přispěje k flexibilnějšímu pracovnímu trhu,“ uvedl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Poslanci ve Sněmovně schválili návrh novely koncem června. Úprava zákona nově definuje minimální mzdu jako součin predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství na následující kalendářní rok a koeficientu pro výpočet minimální mzdyReferenční, respektive cílová, přiměřená minimální mzda je stanovena ve výši 47 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. Novela zároveň ruší právní úpravu zaručené mzdy – nově se upravuje pouze zaručený plat tak, že zvýšená ochrana se bude vztahovat pouze na zaměstnance ve veřejné sféře. Za účelem snížení byrokratické zátěže se také vypouští některé administrativní povinnosti zaměstnavatele jako například vytvářet písemný rozvrh čerpání dovolené.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09