Petr Fiala: Žádný tvrdší Green Deal nepřijímáme!

24. července 2024
Petr Fiala: Žádný tvrdší Green Deal nepřijímáme!

(Blesk) Bude Green Deal znamenat pro Čechy další zdražení, jak tvrdí někteří ekonomové? Co říká na investici svých dvou milionů korun do brněnské firmy T-Development? A z čeho bude vláda financovat výstavbu dvou bloků v Dukovanech? Nejen o tom mluvil v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére šéf vlády Petr Fiala.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že nebude kandidovat proti Donaldu Trumpovi. Překvapila vás tahle zpráva?

Mě ta zpráva nepřekvapila ve smyslu, že sleduji, co se děje ve Spojených státech. Oceňuji rozhodnutí Joea Bidena, které je státnické, a určitě nebylo jednoduché osobně ani politicky. A určitě nebylo jednoduché to, co prožíval v posledních týdnech, kdy byly zpochybňovány jeho schopnosti z důvodu věku, někdy bych řekl, že až na hraně něčeho, co je pro mě etické.

Vypadá to, že viceprezidentka Kamala Harrisová bude mít podporu delegátů na sjezdu demokratů. Zároveň se Trump trošku zaradoval a tvrdil v reakci, že pro něj bude lehčím soupeřem. Komu byste vy ve volbách věřil víc?

Mohl bych se pouštět do nějakých politologických nebo osobních úvah, ale nebudu, protože musím respektovat svoji ústavní pozici a nepřísluší mi komentovat dění v jiné zemi. Odstoupení Joea Bidena přišlo po sérii primárek, které vyhrál, a demokraté se určitě snaží najít cestu, jak nominovat někoho jiného tak, aby to mělo co největší legitimitu... Tomu napovídá zřejmě i chování sponzorů, když se okamžitě přiklání k Harrisové, mimo jiné proto, že ona už jako by kandidovala s Bidenem, když oznámil, že bude znovu kandidátka na viceprezidentku.

Kdyby vyhrál Trump tak to bude mít dopady na vztahy v NATO i k Evropě. Trump tvrdí, že by dokázal zastavit konfl ikt na Ukrajině jedním telefonátem. Je to chvástání, nebo reálná možnost?

Jedním telefonátem se určitě nezastaví nic. Dlouhodobě říkám – dávno před tím, než odstoupil Joe Biden z kampaně –, že Evropa musí být připravena na obě verze. Tedy, že vyhraje kandidát demokratů, nebo že vyhraje Donald Trump. A že v obou případech musíme mnohem víc sami dbát a pečovat o svoji bezpečnost. I v otázkách, ve kterých jsme zatím po desetiletí spoléhali na to, že jsou to Spojené státy, pro které je obrana Evropy priorita. USA mají dnes další priority, mají své zájmy v jiných částech světa a tohle Evropa musí brát na vědomí. Ano, Donald Trump to říká velmi ostře, demokraté to říkají velmi jemně, ale ta realita taková je.

Věc, na které se s ANO neshodnete, je Green Deal. Vaše vláda odložila schválení státní energetické koncepce a dvou klimatických dokumentů. Podle ministra Síkely dokumenty nezavádějí žádné zákazy, nepřinášejí zdražení. Jenže ekonomové varují, že zdražení přijít může.

My si nerozumíme s ANO o Green Dealu v tomto smyslu, že Andrej Babiš ho schválil a nevyjednal nic pro Českou republiku. To považuji za selhání a nezodpovědnost. O Green Dealu se rozhodovalo v Evropské radě jednomyslně, tam máte možnost říct ne, chci nějaké výjimky. To se nestalo… Přesto, když už jsme Green Deal měli, když byl schválen předchozí vládou klimatický zákon, tak jsme se snažili v dalších krocích opatření zmírnit a vyjednávali jsme výjimky. Teď k těm dokumentům, které zmiňujete. Nestrašme lidi, byli tu komentátoři, kteří psali, jak bude stát benzin sto korun. Nikdy sto korun nestál, byl to nesmysl. Tyto dokumenty žádné opatření nezavádějí, jsou strategické, ze kterých nevyplývá žádné konkrétní opatření. Mám dvě zásady, kterými se při jejich schvalování budu řídit: Nesmíme zavést nic nad rámec toho, k čemu se už Česko zavázalo v Green Dealu a následných legislativních krocích. A musíme se vyhnout tomu, abychom cokoliv zbytečně zdražili.

Vy na sebe s ANO svalujete vinu, kdo za co může. Podle Karla Havlíčka jste si vybrali nejtvrdší verzi Green Dealu, ke které nás nikdo nenutil. Vy tvrdíte, že to tak není.

Nepřijímáme žádnou tvrdší verzi Green Dealu a naopak řada cílů, které Česká republika má nebo si vyjednala, je pod průměrem cílů Evropské unie. Takže žádnou tvrdší verzi Green Dealu nepřijímáme. Když se bavíme o druhém typu emisních povolenek, které mají zasáhnout třeba dopravu, tak ve své tzv. rámcové pozici je Babišova vláda přivítala. Já je nevítám, ale když už musely být schváleny, tak jsme se aspoň snažili tam dát určitá omezení, nebo zvýhodnění. Například strop 45 eur s tím, že pokud by byl překročen, tak by se povinně na trh pustily další povolenky, aby se snížila cena. Stejně tak jsme vyjednali, že kdyby byly vyšší ceny energií, tak by se odložilo to spuštění z roku 2027 na později. Víc už se s tím moc dělat nedalo, ale my zatím žádnou implementaci do českého právního řádu neprovádíme a naopak chceme znovu jednat o tom, zda by se ty věci nedaly ještě přece jen posunout a trochu přehodnotit.

Experti varují, že benzin a nafta zdraží od roku 2027 až o 10 Kč za litr nebo že zdraží zboží z dovozu i některé potraviny, které více zatěžují životní prostředí. Je to lež, nebo fakt, na který se mám máme připravit?

Než cokoliv odsouhlasím na vládě, budu chtít znát konkrétní – dobře spočítané – dopady na lidi a podle toho se budu rozhodovat. To říkám za sebe. Nemůžeme připustit žádné zbytečné zdražení nebo nemůžeme udělat nic, kde bychom šli fakt nad rámec toho, co bylo v minulosti dohodnuto. Nejsem schopen zaručit, že se něco, co se dováží z Číny, nezdraží. To nesouvisí jen s klimatickými cíli a souvisí to i s nějakou obchodní politikou a dalšími věcmi, ale budu se snažit, aby opravdu na lidi tyto věci nedopadaly. Jsem přesvědčen, že my nemusíme věci zakazovat a omezovat, my máme být tak inovativní a tak technologicky pokročilí, že budeme nabízet lidem takové výrobky, které pro ně budou atraktivní a které budou samy o sobě klimaticky neutrální.

Vítězem tendru na dostavbu Dukovan se stala jihokorejská KHNP. Postavit má dva bloky. Odhadovaná cena je cca 400 miliard. Máme nějaké záruky, že tato cena nebude podstatně vyšší?

Než jsem šel k vám na rozhovor, měl jsem další telefonický rozhovor s jihokorejským prezidentem, který mě znovu ujistil, že Jižní Korea je připravena dodržet závazky a parametry tak, jak je to nastaveno. Samozřejmě teď teprve začíná proces, kdy bude investor konkrétně vyjednávat o smlouvě, kterou bychom potom měli v definitivní podobě uzavřít někdy na konci prvního kvartálu příštího roku. Nám tam jde o několik věcí, které jsou klíčové. Třeba cena jak té stavby, tak potom výsledná cena energie. Termín je klíčový. A pak je pro nás důležité také zapojení českého průmyslu do celé té věci, a to ve všech směrech.

Je to obrovská investice, kde na to vezmete, jak to budete financovat. Máte v tomhle jasný plán?

Financování jednoho bloku by bylo zvládnutelné na základě stávajících rozhodnutí a pravidel. Financování dvou bloků musíme nově připravit. Už v tuto chvíli víme, že v příštích pěti letech stavba dvou bloků v Dukovanech nebude mít závažný dopad na státní rozpočet, který bychom nezvládli. Počítá se tam s nějakými 80 miliardami, které jsou rozloženy do těch roků, a to bychom dokázali zvládnout. Ale samozřejmě to celé financování bude vyžadovat jasný plán, jak to budeme v těch jednotlivých letech dělat, kde na to vezmeme peníze. A toto má teď za úkol připravit tým kolem ministra financí a ministra průmyslu. Do konce roku to musí být na stole, to znamená, než podepíšeme smlouvu, musíme mít přesný plán toho, jak to budeme financovat.

Veřejnost zaujalo, že jste loni koupil byt za 4,2 milionu Kč a dluhopisy za 2 miliony ve firmě T-Development. Čtenáři se ptají, co je to za projekt, a kdo vám investici poradil?

Mně nevadí, že se veřejnost zajímá o finanční záležitosti politiků, já na ně taky rád odpovídám. Vysvětlil jsem, co se odehrávalo kolem Podnikatelské družstevní záložny. Pokud jde o to, co jsem udělal v loňském roce, tak to je naprosto standardní postup. Můj finanční poradce mně poradil, jakým způsobem mám strukturovat úspory tak, abych mohl pořídit byt s hypotékou a současně vhodně vložil finanční prostředky do standardního produktu – soukromého dluhopisu. Nevidím v tom nic zvláštního, nic, co bych měl vysvětlovat. Všecko, co dělám, je čisté a transparentní.

Tato nová investice vzbudila poměrně čilý rozruch i na sociálních sítích, kde se opět řeší to, zda je výhodná, či není výhodná. Přou se o to i ekonomové. Po zkušenosti s Podnikatelskou družstevní záložnou, dáváte si větší pozor ohledně toho, komu nasloucháte?

Tady je spousta hlupáků, kteří se vydávají za chytráky a ekonomy a radí, co je riskantní investice a co není, a kdybychom je poslouchali, tak myslím, že jsme na tom všichni velmi špatně. Ale vážně, já se své manželce zpovídám z toho, do čeho investuji naše rodinné peníze. A ta má právo mně říct, to jsi udělal špatně nebo jsi to udělal dobře. Nikomu jinému potom nic není. Po čem ale veřejnosti je, a to je správné, aby věděla, že příjmy politika odpovídají nebo neodpovídají jeho výdajům. K tomu jsou přiznání o střetu zájmů. A tady mají veřejnost i média kontrolu. To je v pořádku.

Podle informací Blesku už ve vaší koalici panuje shoda na nominaci Jozefa Síkely na českého eurokomisaře. Můžete potvrdit, že vaše pětikoalice už se dohodla na konkrétním jménu?

Ne, nemohu to potvrdit. Dohodneme se, až to formálně schválíme. Ten proces není úplně jednoduchý. My jsme vedli první debatu ve vládě o postupu a teď si musejí sednout dvě věci. Jedna je, co se odehrává v Bruselu, to znamená struktura nové Evropské komise, protože ta bude jiná, myslím rozdělení portfolií, než to bylo, a pak nějaký harmonogram, který pravděpodobně bude vypadat tak, že bude zájem, aby na přelomu srpna a září to jméno za všechny členské státy bylo k dispozici předsedkyni Evropské komise, a tyhle dva procesy musíme dát dohromady tak, aby z toho vyšlo, že Česká republika bude mít konečně nějaké slušné portfolio, které je silné a kde se opravdu o něčem rozhoduje.

V případě, že by došlo k té alternativě s panem Síkelou, by vládu čekala další personální změna. Předpokládám, že s vicepremiérem Rakušanem řešíte, že bude mít případně jasného náhradníka. Může jím být první místopředseda STAN pan Vlček?

Pokud nastane situace, že budeme nominovat Jozefa Síkelu, tak budeme rychle řešit i to, co bude následovat dál. Ještě jsme nikoho nenominovali, ještě ta situace nenastala.

Do kdy chcete mít jasno?

Chci a musím mít jasno do konce srpna... Je možné, že bude výhodnější mít jasno co nejdřív, je možné, že bude výhodnější mít jasno až úplně k tomu termínu, kdy bude požadavek na to, abychom někoho nominovali. To není ani otázka složitosti debaty ve vládě, která ještě může být, to teď nepředvídám, ale je to otázka spíš nějaké národní taktiky. A potom, když už to jméno máte a procesy běží, nezapomeňme, že musí každého kandidáta velmi důkladně prověřit Evropský parlament ve složité proceduře. Když to všechno vyjde, tak se dostáváme někam do listopadu, kdy by reálně mohla začít Komise fungovat.

Jak budete trávit vládní prázdniny?

Strašně se těším na prázdniny, každý potřebuje mít chvilku dovolenou. Letos budou trošku jiné, ale ne o moc. Zase to bude Středozemní moře, ale tentokrát jsme se asi po 20 letech rozhodli, že nepojedeme do Chorvatska, ale do Itálie. A jsou to první prázdniny, kdy pojedeme s manželkou, ale nepojede s námi už nikdo z našich dětí.

V rámci vládních prázdnin začíná i olympiáda v Paříži. Předpokládám, že budete sledovat a držet palce českým sportovcům.

Sice jsou vládní prázdniny od čtvrtka, ale já jsem si řekl, že je potřeba reprezentovat Českou republiku i v té politické rovině. A na pozvání prezidenta Macrona pojedu na zahájení letních olympijských her se svou ženou. Takže v pátek budu v Paříži a budu u toho a budu také otevírat Český olympijský dům. Chci tím vyjádřit i to, jak si česká společnost a stát váží sportovců a jak jim fandíme, tak na to se moc těším. No a potom se samozřejmě budu snažit dívat na některé sporty.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS