Výrazný úspěch ODS: Veronika Vrecionová povede zemědělský výbor Evropského parlamentu

23. července 2024
Výrazný úspěch ODS: Veronika Vrecionová povede zemědělský výbor Evropského parlamentu

(www.ods.cz) Předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová byla dnes zvolena předsedkyní Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova v Evropském parlamentu.

Na ustavující schůzi tohoto orgánu ji podpořila většina členů, takže bude jednomu z klíčových výborů předsedat v následujících dvou a půl letech. Z titulu předsedkyně bude Veronika Vrecionová nejenom zásadně ovlivňovat agendu zemědělského výboru, ale bude také zasedat v Konferenci předsedů výborů, což je jeden z řídících orgánů celé instituce. Díky tomu se Veronika Vrecionová stala nejvýše postavenou českou europoslankyní v nově zvoleném Evropském parlamentu.

„Je pro mě velkou ctí předsedat zemědělskému výboru, který má na starosti i rozvoj venkova. Věřím, že se v dnešní volbě zúročila i má dosavadní práce v zemědělském výboru, kde působím již od roku 2019. Považuji tuto volbu také za hmatatelný důkaz, že se ODS dokáže v Evropském parlamentu prosadit a mít v něm přímý vliv na legislativu, která ovlivňuje život v České republice,“ okomentovala velký úspěch svůj i občanských demokratů Veronika Vrecionová.

„V čele výboru se chci zaměřit zejména na potřebnou reformu společné zemědělské politiky, prosazovat snížení byrokratické zátěže zemědělců, podporovat malé a střední farmáře a budu také podporovat dobré životní podmínky zvířat. Jako bývalá starostka menší středočeské obce chci ovšem klást důraz i na problematiku rozvoje venkova, protože bez pestrého a živého venkova se neobejdeme,“ představila své priority nová předsedkyně zemědělského výboru Vrecionová.

Veronika Vrecionová se stala teprve třetím českým europoslancem, který od vstupu České republiky do EU povede výbor Evropského parlamentu. Před ní tuto funkci získali pouze její stranický kolega Miroslav Ouzký, který v letech 2006 až 2009 předsedal Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, a Pavel Svoboda, jenž vedl v letech 2014 až 2019 Výbor pro právní záležitosti. Člen ODS se tedy v osobě Veroniky Vrecionové vrací do čela některého z výborů v Evropském parlamentu po 15 letech. Češi budou mít předsedu europarlamentního výboru po pětileté přestávce.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství