Ministr Martin Baxa: Veřejnoprávní média jsou prospěšná pro všechny. Ale čeká nás ještě vysvětlování

22. července 2024

(cc.cz) „Veřejnoprávní média dělají skvělou službu za poměrně nízké peníze. Jsou to nejsledovanější, nejposlouchanější média na trhu. Chvílemi si ale říkám, že jsme to nekomunikovali dobře,“ říká ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa k debatě o zvyšování poplatků za ČT a ČRo na Czech Crunch. 

Celý rozhovo s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CC.cz.

Poslanci v červenci začali projednávat novelu mediálního zákona, která má od příštího roku mírně zvýšit koncesionářské poplatky na financování veřejnoprávních médií: rozhlasový poplatek by se měl zvýšit ze současných 45 korun na 55, televizní ze 135 na 150 korun.Větší novinkou je, že by nově měly veřejnoprávní média platit nejen domácnosti, kde je televize nebo rozhlasový přijímač, ale všechny, kde je zařízení s přístupem k internetu, na kterém lze média konzumovat – třeba chytrý mobil nebo tablet. Novela již prošla prvním čtením.

Novinka by se podle Baxy měla týkat až 600 tisíc domácností, které podle Českého statistického úřadu dosud poplatek nehradí. Pokud domácnost nenapíše, že nemá připojení k internetu, tak by se na ni povinnost měla nově vztahovat.

„Dostal jsem hodně kritických a expresivně psaných připomínek v duchu ‚Nikdy jsem nekoukal na televizi, nemám ji, proč to mám teď platit?‘ A já se snažím poctivě vysvětlovat, že tak jsou média veřejné služby v Česku postavená, že jsou pro svobodnou společnost prospěšná. A že třeba ve chvíli, kdy nastane nějaká krizová situace, nakonec většina lidí sleduje nebo poslouchá Českou televizi nebo Český rozhlas. Myslím, že máme ještě velký kus vysvětlování před sebou,“ uznává Martin Baxa. A tvrdí, že i proto zvolil cestu mírnějšího navýšení poplatků. „Trochu se zvyšuje stávajícím poplatníkům, aby to na ně nedopadlo příliš tvrdě, a pro nějakou významně menší část se poplatek zavádí,“ dodává Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení