Jan Skopeček: Jsem patriot, svůj kraj znám

19. července 2024
Jan Skopeček: Jsem patriot, svůj kraj znám

(nasregion.cz) „Jsem přesvědčen, že pro svůj kraj mohu něco dobrého udělat. A jako politik dobře vím, že jinak než úspěchem ve volbách toho nedosáhnu, takže se obracím na voliče a žádám je o jejich důvěru, abych mohl náš společný domov udělat ještě lepším místem pro život,“ říká český ekonom a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Politice jste zasvětil přes polovinu svého života. Co vás do ní vůbec už před více než dvaceti lety táhlo?

Vyrůstal jsem a dospíval v době, kdy se naše země z komunistického systému transformovala do svobodné, demokratické společnosti a z centrálně řízené ekonomiky na ekonomiku tržní. I když jsem tehdy vzhledem ke svému věku řešil většinou mnohem prozaičtější klukovské věci, tak společenské změny byly natolik silné, že jsem to dění vnímal a později začal politické dění sledovat více. Začal jsem chápat, že míra svobody, kterou máme, ale i ekonomická výkonnost a bohatství je do značné míry ovlivněno i tím, kdo a jak dělá politiku. A nechtěl jsem, aby se ten trend k více svobodné společnosti otočil zase někam zpět. V prvé řadě tou motivací byla tedy touha podílet se na tom, jak věci kolem nás fungují, respektive dělat vše pro to, aby fungovaly dobře. První příležitost aktivně dění kolem sebe ovlivňovat jsem dostal v Zastupitelstvu Středočeského kraje, kam jsem byl v roce 2004 zvolen. To byl začátek mé politické kariéry, jakkoliv to byla pozice neuvolněná, tedy neplacená a člověk to dělal vedle svých dalších aktivit.

A pořád vás to baví?

To si pište! Politika je velmi specifická záležitost – není v ní rutina, nikdy se nenudíte, pořád se něco děje. Někdy se daří, jindy je to o něco horší, ale celkově vás to naplňuje, jinak byste to nemohl dělat, protože to má i své stinné stránky, jako třeba to, že jste pod drobnohledem médií, ztrácíte z části své soukromí. Nezdary si nesmíte nechat zkazit chuť jít dál, a naopak z úspěchů se nesmíte zbláznit, ztratit soudnost a pokoru. Ostatně to podle mě dělí politiky úspěšné od těch, kteří třeba krátce zazáří, ale pak končí s nějakým průšvihem. Já měl podle mě výhodu v tom, že jsem šel v politice opravdu odspodu nahoru, začal jsem regionální a komunální politikou jako řadový zastupitel a teprve poté přišly vyšší mety. Hodně jsem se během té cesty naučil a myslím, že to byla lepší cesta, než když se člověk ve dvaceti, třiceti stane hned ministrem, nebo dokonce premiérem. Viděli jsme, jak to dopadalo.

Letos opět kandidujete do krajského zastupitelstva, je to po dvaceti letech takový symbolický návrat?

Před dvaceti lety jsem do krajského zastupitelstva kandidoval poprvé, ale pak jsem v něm působil několik volebních období, ten návrat tedy nebude po tak dlouhé době. Žádnou symboliku bych v tom nehledal. Moji kolegové ze středočeské ODS, starostové, ale i kolegové z TOP09 a KDU-ČSL mně vnukli myšlenku, zda by pro mě nebylo výzvou pokusit se svést souboj o post hejtmana našeho kraje. Nechal jsem si to projít hlavou a rozhodl se z pozice lídra kandidátky SPOLU na hejtmana Středočeského kraje kandidovat. Je to totiž kraj, kde jsem se narodil, narodily se tu moje děti, mám tu rodinu, je to můj domov. Troufnu si říct, že jsem patriot, svůj kraj znám a zároveň jsem přesvědčen, že pro něj něco dobrého mohu udělat. A jako politik dobře vím, že jinak než úspěchem ve volbách toho nedosáhnu, takže se obracím na voliče a žádám je o jejich důvěru, abych mohl náš společný domov udělat ještě lepším místem pro život. V současné době jste místopředsedou poslanecké sněmovny, moc prestižnějších postů v politice už není.

Není návrat na kraj kariérním krokem zpátky?

Nevnímám to tak! Vážím si pozice místopředsedy sněmovny a snaží se ji vykonávat co možná nejlépe. Nicméně roli hejtmana vnímám jako tu, kde mohu věci více a rychleji měnit a posouvat dopředu, byť protokolárně je to pozice nižší. Ale o to mi nikdy nešlo. Jestli je to krok někam, tak krok blíže k voličům a jejich starostem a potřebám. Vždy jsem byl v politice spojen se Středočeským krajem a myslím, že mám nějaké znalosti, dovednosti, ale i politické zkušenosti, které mohu ve prospěch našeho kraje využít. Zkrátka mi to dává nyní největší smysl a nevidím jiný prostor, pozici, jak více středním Čechám pomoci.

Hodí se do krajské politiky zkušenosti z té sněmovní?

Bezesporu, i v politice je kus řemesla, které se musí každý naučit. Sněmovna poslance naučí trpělivosti. Víte, že hledat na něčem shodu bývá mnohdy nesmírně těžké, občas se to tváří vyloženě nemožně, ale když si to odpracujete, tak se výsledek dříve či později většinou dostaví. Pokud to chcete dělat dobře, musíte se obklopit experty, protože celou šíři toho, co se řeší, nemá jeden člověk šanci obsáhnout. Nicméně i tak získáte znalost a povědomí z mnoha oblastí a oborů. To bych chtěl využít i v práci pro kraj. A také získáte řadu kontaktů. Považoval bych za výhodu, pokud bych se stal hejtmanem, že znám de facto všechny členy vlády, v poslaneckém klubu sedím s primátorem Prahy a tak dále. To se může při řešení řady věcí a projektů ve Středočeském kraji hodit.

Co vás v politice nejvíce inspiruje?

Inspirují mě domácí i světoví úspěšní politici a státníci, co něco během své kariéry dokázali. Ale člověk se má inspirovat, nikoliv kopírovat, musí zůstat sám sebou. V té krajské politice podle mě ale nejvíce člověka ovlivní vlastní rodina či blízcí, kteří řeší konkrétní problémy. Člověk si uvědomí, jak to bývá složité shánět dětem místa ve školkách a školách, kroužky, doktory, zubaře, a ještě to vše objíždět. Ve Středočeském kraji se to pak pro velkou část obyvatel neobejde bez dojíždění do Prahy. Vnímám to tedy i jako táta, manžel a člověk, který díky své profesi mezi Středočeským krajem a Prahou přejede i několikrát denně. Vím, že jako politik mohu pro snazší dostupnost a komfort Středočechů něco udělat a život v kraji usnadnit všem ostatním, co řeší stejné problémy. Takže jdu na podzim do toho.

Rozhovor vyšel na serveru nasregion.cz.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice