Eva Decroix: Události, komentáře o zvolení Ursuly von der Leyenové předsedkyní Evropské komise

18. července 2024
Eva Decroix: Události, komentáře o zvolení Ursuly von der Leyenové předsedkyní Evropské komise

(ČT24) Europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku ve čtvrtek v tajné volbě rozhodli, že předsedkyní Evropské komise bude na dalších pět let opět Ursula von der Leyenová. Získala 401 hlasů. Evropský parlament má 720 členů, ke znovuzvolení tak potřebovala nejméně 361 hlasů. Proti setrvání von der Leyenové ve funkci se vyslovilo 284 europoslanců, patnáct se jich zdrželo hlasování. Sedm hlasů bylo neplatných. První místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně ODS Eva Decroix řekla v pořadu Události, komentáře, že by pro von der Leyenovou pravděpodobně hlasovala, kdyby byla europoslankyní.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24.

„Domnívám se, že asi nyní nemáme lepšího kandidáta,“ prohlásila Eva Decroix. Podle ní ale závisí hodnocení von der Leyenové ještě na tom, jak se poskládá Evropská komise a jaké portfolio v ní Česká republika dostane. Pokud se bude Česko aktivně a konstruktivně účastnit jednání a nevěnovat se jen levné kritice, může zajistit, že bude mít jeho slovo váhu, řekla Eva Decroix s tím, že to může například i „posunout správným směrem,“ kritizovanou politiku Green Dealu.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany