Seznam Zprávy: Orbán není Putinovou loutkou, pokouší se o větší hru, říká Alexandr Vondra

17. července 2024
Seznam Zprávy: Orbán není Putinovou loutkou, pokouší se o větší hru, říká Alexandr Vondra

(Seznam.cz) Alexandr Vondra plánuje, že frakce reformistů a konzervativců bude v europarlamentu dodávat chybějící hlasy a oplátkou bude prosazovat své návrhy. „Já bych nepoužíval slovo vydírání, politika je o vlivu,“ říká. Místopředseda ODS Alexandr Vondra patří mezi nejvlivnější české europoslance. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak bude v unijním parlamentu uplatňovat svůj vliv. A také to, že když půjde o zmírňování Green Dealu nebo zpřísňování migrace, nebude se štítit jít si pro hlasy klidně i k Patriotům. Tedy k nové frakci, v níž jinak vidí spoustu „Putinových užitečných idiotů“. „Politika je o komunikaci ke konkrétním věcem. A já určitě budu komunikovat. Mně nejde o to, abych měl úplně neposkvrněnou košili, ale jde mi o výsledek,“ říká Alexandr Vondra.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na Seznam Zprávy.

Souhlasíte jinak s premiérem Petrem Fialou, podle něhož vědomě nebo nevědomě Patrioti slouží Rusku, a tím že štípou jednotu EU a ohrožují její bezpečnost?

Zcela nepochybně. Nejen Viktor Orbán, rakouští Svobodní a další v té jejich frakci - a není jich tam málo - slouží jako Putinovi užiteční idioti, protože nahlodávají celoevropskou solidaritu.

Jak chápete hnutí ANO, které Patrioty spoluzakládalo, ale rozhodně není tak proruské jako ostatní členové frakce?

Andrej Babiš je klasický populista, pro něj tyto věci nehrají zásadní roli. On jedná pokaždé tak, jak je to pro něj situačně výhodné v domácí politice. Roky musel čelit tomu, že v Evropě s něčím souhlasil a pak tady doma na to nadával. Tak se ty rozšířené nůžky rozhodl uzavřít a nadávat na to tam i tady. Ale zároveň tím může obětovat, pokud se dostane k moci, postavení Česka jako důležité součásti koalice na podporu Ukrajiny a odporu k ruské agresi. Bohužel, tohle je mu možná jedno.

Nejste teď ve vaší frakci Evropských reformistů a konzervativců (ECR) poněkud zklamaní, protože co do počtu vás předběhli Patrioti a stali se tak třetí největší skupinou v europarlamentu?

To jsou nevýznamné rozdíly. Ještě uvidíme, jaké budou ty počty třeba příští týden nebo za půl roku. Toto mě vůbec nezajímá. Co mě zajímá, je, že 4. července jsme byli my třetí nejsilnější, protože to bylo rozhodné datum, kdy se odehrál v Evropském parlamentu takzvaný střih. Podle velikosti frakcí se rozdělily příslušné výbory v EP. Díky tomu, že my jsme byli 4. července třetí nejsilnější, máme pozici, kterou jsme potřebovali. A že nás 5. července opustilo šest poslanců ze španělské strany Vox? To jsme tušili a důležité je, že to neudělali o den dřív.

Co jste díky tomu získali za funkce a křesla?

ECR získalo nárok na předsedy tří výborů, což je důležité a vlivné. O ostatních pozicích - jakou je třeba místopředseda Evropského parlamentu - ani nechci mluvit, protože to jsou spíše jen hezké ceremoniální záležitosti. Nám nejde o reprezentaci, nám jde o vliv, abychom mohli prosazovat to, co jsme chtěli. V tom naše frakce ECR dosáhla maximum za účasti tří českých zástupců z ODS. A tím, že jsme zároveň nedopustili, aby k nám přišel maďarský premiér Viktor Orbán se svou proruskou politikou, jsme dosáhli toho, že se s námi ostatní baví.

Vaše frakce reformistů a konzervativců stojí mimo vládnoucí koalici v EU tvořenou lidovci, socialisty a liberály. Občas ale chcete dodávat chybějící hlasy a oplátkou za to prosazovat své návrhy. Takže budete takový partner stojící mimo, který občas povydírá?

Já bych nepoužíval slovo vydírání, politika je o vlivu. Kdo nemá vliv, tak nemá v politice co dělat. My nejsme součástí nějaké velké koalice pro zvolení vedení Evropské komise - a ani to neplánujeme. Nepochybně budeme vytvářet většinové koalice pro řešení problémů, které jsou v našem zájmu.

Jaké konkrétně teď myslíte?

Jde třeba o zpřísňování migrace nebo o zmírňování Green Dealu. A také o zvyšování konkurenceschopnosti evropského hospodářství, aby nás neválcovala dál Čína. Tady budeme hledat samozřejmě většinová řešení. Tak jako já jsem to předvedl v daleko těžších podmínkách v minulém období, kdy se nám podařilo dosáhnout zmírnění emisní normy Euro 7.

Takže chcete mít takovou roli, jakou měli Zelení v minulém volebním období v EU? Když byly potřeba hlasy, tak je dodali, ale za vysokou cenu.

Ano, Zelení to tehdy takhle hráli čtyři a půl roku. Pak už to tolik nefungovalo, protože bylo před evropskými volbami a mnozí už toho měli plné zuby. Ale Zelení to hráli opravdu velmi úspěšně, přestože nebyli součástí velké koalice. Vždyť také ten přísně ideologicky tažený Green Deal byla práce Zelených. My nepochybně budeme mít ambici to hrát z té druhé strany podobně.

Program, o němž mluvíte, je velmi podobný s hnutím ANO. Budete ochotni spolupracovat s frakcí Patrioti, kterou jinak označujete za „služebníka Ruska“?

Když jsem minule vyjednával emisní normu Euro 7, tak jsem neměl problém komunikovat se všemi, kteří byli nakloněni k racionálnímu řešení ve prospěch našeho zájmu. Politika je o komunikaci. Ale je to vždy komunikace ke konkrétním věcem. Klíčová věc je, že já nikdy nenajdu shodu s Patrioty na jejich politice, která nahrává Rusku. To je proti našim zájmům. My budeme pokračovat v podpoře Ukrajiny, přes to nejede vlak.

A když bude na stole zmírnění Green Dealu nebo přísnější kontrola migrace, tak se jich štítit nebudete a domluvíte se?

To jsou konkrétní politická témata. Ve Štrasburku a Bruselu ani v žádné z frakcí nefunguje stoprocentní stranická disciplína jako v českém Parlamentu. Takže ohledně takovýchto témat prostě komunikace napříč probíhají. Politika je o komunikaci a já určitě budu komunikovat. Mně nejde o to, abych měl úplně neposkvrněnou košili, ale jde mi o výsledek.

Vy jste dnes rád, že ve frakci nemáte Viktora Orbána. Ale před lety jste se ho zastával, ne?

Mně vadila taková ta ostrakizace kvůli tomu, když on hájil doma nějaké prvky konzervativní politiky. Třeba v sociální oblasti, což je nakonec výsostná doména národních států, kde ani nejsou společné evropské kompetence. Tam já jsem se občas vymezoval proti snaze ho úplně ostrakizovat, sankcionovat, pokutovat.

Když ho dneska vidíte, jak odmítá sankce proti Rusku, pomoc Ukrajině a jede klidně za Putinem do Kremlu, rozumíte mu?

Ta hra, kterou rozehrál ve vztahu k Ukrajině a Rusku, je podle mě brutálně za čárou. A to je důvod, proč jsme mu řekli, že u nás ve frakci nemá co pohledávat. Naposledy to byla jeho cesta Moskva, Peking a pak za Trumpem…

... on by asi řekl, že jako maďarský premiér si může dělat, co chce.

Jasně, ale zároveň nese zodpovědnost za to, co dělá. A Maďarsko zrovna předsedá EU a k tomu patří také nějaká míra sebeomezení, musíte brát ohled na ostatní. Západ společně s námi Čechy velmi intenzivně a aktivně pracuje na společné pozici za účelem pomoci Ukrajině a odstrašení Ruska od agresivní politiky. A Orbán do toho hází vidle. Tak se nemůže divit, že tím šlápne mnoha lidem, včetně nám Čechům, na kuří oko. A že za to může nést následky. Skutečně toto se nedělá.

Máte pro Orbánovy kroky nějaké logické vysvětlení?

Já si nemyslím, že je nějakou loutkou Vladimira Putina. Nemyslím si ani, že by to bylo čistě pro domácí publikum, jak většinou dělá politiku Andrej Babiš. Tohle je pokus Orbána o nějakou větší strategickou hru, kdy může hřešit na to, že řešení války není triviální a že směřujeme k nějakému novému, multipolárnímu světu.

Už sází na nové koně, než je Evropská unie?

Možná spoléhá na to, že Rus se neunaví. Že ho neumíme úplně izolovat, protože Čína, Indie, Brazílie, Jižní Afrika a další póly budoucího světa se těch sankcí neúčastní. Čili odmítají izolovat Rusko. A Orbán jednou přijde a řekne - hele, já jsem vám to říkal. Ale toto je nějaká úvaha pro politologa. Já jsem politik a říkám, že tady máme politiku, shodu a musíme ji udržet. A tou je maximální pomoc Ukrajině, aby se ubránila. A maximální odstrašení Ruska, aby v této operaci dál nepokračovalo, aby neuspělo, aby nevyhrálo.

(Autor: Václav Dolejší)

Rozhovor vyšel na serveru Seznam Zprávy.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec